Internationaal Romeins Festival in Archeon

Cultuur
De Romeinen laten zich zien in het Archeon.
De Romeinen laten zich zien in het Archeon. (Foto: Museumpark Archeon)

ALPHEN - Het jaarlijkse Internationaal Romeins Festival staat van 31 juli tot en met 13 augustus op het programma. Jaarlijks komen tientallen Romeinen naar het Archeon en slaan daar hun kampement op.

De Romeinse legionairs, leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland, en Legio II Avgvsta uit Nederland, worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Tijdens het festival staan volgens het Archeon veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. “De soldaten geven dagelijks wapen- en gevechtsdemonstraties. Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw, maken mozaïek en zijn zelfs gladiatrix. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er zijn vaardigheden te zien en er is een hospitaal en eethuis.”

Het Archeon vervolgt: “In de Romeinse tijd beleef je het Romeinse straatleven. Een gezellig straatbeeld met straattheater en diverse kraampjes. Word ook een echte legionair en doe mee met exerceren in het Romeins legioen. Geniet van een Romeinse massage in het imposante badhuis. Neem ook een kijkje bij de Zwammerdam Restauratiewerf, waar de échte Zwammerdamschepen die gevonden zijn in Zwammerdam, worden gerestaureerd.”

Dagelijks zitten belangstellenden in de Arena voor de grootste gladiatorenshow ooit. “Dat is een spectaculaire show waarin de gladiatoren strijden voor hun vrijheid!”

De Romeinen geven dagelijks een uitgebreide demonstratie in de Arena waarbij ze de verschillende verdedigings- en vechttechnieken laten zien. “De kinderen gaan exerceren met het Romeinse legioen en jong en oud kan de Romeinse helmen.”