Kunstenaars tonen hun werken

Cultuur
Een van de kunstwerken die is te zien.
Een van de kunstwerken die is te zien. (Foto: Aangeleverd Anja Verbruggen)

NIEUWKOOP - Tijdens de tiende week van Zomerkunst zijn er bijzondere werken van twee kunstenaars te bezichtigen in het Reghthuys in Nieuwkoop. Het Reghthuys is sinds dinsdag 2 augustus tot en met zondag 7 augustus geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag 6 augustus is het Reghthuys al om 10.00 uur geopend.

Quitama Everaardt is volgens het Reghthuys een bevlogen fotograaf. Zij is begeesterd door een impressionistisch schilderij van Isaac Israels en wilde op die manier gaan fotograferen. Het werk van Everaardt is geïnspireerd op eerste twintig levensjaren als slechthorende, gevolgd door twintig jaar horend. Ze verbeeldt haar innerlijk beleving, die doet denken aan een droomwereld. Er is balans tussen de ambachtelijk gecreëerde scherpte en onscherpte. Kleur en licht spelen hierin een belangrijke rol in haar foto’s.

‘Het vraagt een grote vaardigheid op de draaischijf’

Keramist

Jolanda Verdegaal is keramist en opgeleid als docent beeldende vorming en gezondheidskunde. Nu geeft zij les in draaitechnieken op de Nederlandse Keramiek opleiding. Het vraagt een grote vaardigheid op de draaischijf om de texturen te vertalen in klei. Haar werk wordt afgewerkt met matte, ruwe glazuren en wordt gestookt op hoge temperatuur. Vaak voegt zij de geboetseerde takvormen toe. Sommige stukken krijgen een rijk accent door gebruik van goudluster. Verdegaal kan intens genieten van een handgemaakt object. 

Het adres is Reghthuysplein 1.