Aad Nederhof: ‘Kom eens langs, wanneer zie je een groene roos?’

Cultuur
Aad Nederhof (74) is actief bij het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, als bestuurslid en teamleider van het kwekerijteam. Momenteel staat de museumtuin in volle bloei, met veel bijzondere planten zoals de groene roos.
Aad Nederhof (74) is actief bij het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, als bestuurslid en teamleider van het kwekerijteam. Momenteel staat de museumtuin in volle bloei, met veel bijzondere planten zoals de groene roos. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hij is geboren en getogen in Boskoop en kweker ‘voor het leven’. Hoewel gepensioneerd is Aad Nederhof (74) nog altijd actief betrokken bij de boomkwekerij. Zo is hij bestuurslid van het Boomkwekerijmuseum en teamleider van het kwekerijteam, dat de museumtuin onderhoudt. In die tuin staan veel bijzondere bomen en planten, zoals een zeer opmerkelijke groene roos. 

Morvenna Goudkade

Een Rosarium Gesprek over een bijzondere roos, maar dan niet in het Rosarium. Voor deze aflevering wijken we uit naar de museumtuin van het Boomkwekerijmuseum in Boskoop. Daar staat de Rosa chinensis Viridiflora in volle bloei, al moet je goed kijken om hem te vinden, want in de groene omgeving valt de roos niet echt op: alles is groen, inclusief de bloemen zelf.

‘Groene roos nog wel te bestellen op internet’

Of hij hem vroeger zelf heeft gekweekt? Nee, dat niet, zegt Aad. Als kweker was hij gevestigd aan het Boskoopse Zuidwijk, met een breed sortiment. Hij nam de kwekerij destijds over van zijn vader. Aad ging naar de HBS in Gouda en daarna naar de Tuinbouwschool. “Ik wist eerst nog niet wat ik wilde, maar heb toch gekozen voor de kwekerij. Nu zeg ik: kweker ben je voor het leven.” Naast het werk op de kwekerij is Aad ook altijd bestuurlijk actief geweest voor de boomkwekerijsector. Dat doet hij nog steeds, want hij is al ruim 10 jaar bestuurslid bij het Boomkwekerijmuseum. En dat betekent meer dan alleen vergaderen. “Ik ben vanuit het bestuur ook teamleider van het kwekerijteam. Heel leuk om te doen, al betekent het niet dat ik de baas ben. Onze ploeg bestaat uit zeven man, vooral kwekers. We doen alles in overleg en iedereen doet wat hij graag doet.”

Sociaal gebeuren

De wekelijkse tuinochtenden zijn ook een sociaal gebeuren, aldus Aad. “We beginnen met koffie en tussendoor nog een keer koffie. Het is altijd heel gezellig.” Ondertussen ligt de museumtuin met museumkwekerij er tiptop bij, want het is wel het visitekaartje van het museum, vindt Aad. “Er staat hier een sortiment dat rond 1900 werd gekweekt. Oude soorten dus. We vermeerderen zoveel mogelijk zelf, met oude technieken.” Wat er zoal staat? Oude fruitbomen, zoals de Schoone van Boskoop, inderdaad met dubbel o, zeldzame rododendrons, een bijzondere zakdoekjesboom en dus die groene roos. “Een heel aparte plant”, vindt Aad. “Je ziet ze bijna nooit, maar ze bestaan nog wel. Ze zijn te bestellen op internet. In Boskoop worden ze niet meer gekweekt bij mijn weten.” De groene roos, Rosa chinensis Viridiflora, zou een mutatie zijn van de Chinese roos Old Blush en werd rond 1845 in Engeland op de markt zijn gebracht, na eerder te zijn ontstaan in Amerika. Aad vindt de groene roos ‘apart’, maar niet bijzonder mooi. “Je zou er zo voorbijlopen, alles is groen. Maar het is wel een bezienswaardigheid natuurlijk. Wanneer zie je een groene roos?”

Moeilijke tijd

Het Boomkwekerijmuseum, geheel gerund door vrijwilligers, maakte een moeilijke tijd door tijdens corona. “Gelukkig hebben onze sponsors en de vrienden van het museum ons steeds gesteund. Maar we hebben natuurlijk wel veel minder bezoekers gehad en veel minder inkomsten. Nu gaat het weer de goede kant op, we staan er positief in.”

Aad nodigt het publiek graag uit om langs te komen bij ‘zijn’ museum en dan vooral de museumtuin niet te vergeten. “Ik wil graag ook een oproep doen voor nieuwe bestuursleden. Zelf wil ik na ruim 10 jaar het stokje doorgeven. Omdat ik als kweker in het bestuur zit, wil ik vooral kwekers uitnodigen.” Of hij dan weggaat bij het museum? “Nee, zeker niet. Ik blijf graag lid van het kwekerijteam.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 396.

De Rosa chinensis Viridiflora, oftewel de groene roos, te zien in het Boomkwekerijmuseum.