Prachtige roze wolk in Avifauna dankzij babyboom van flamingo’s

Cultuur
Het is een prachtig gezicht om al die verschillende kleuren roze bezig te zien.
Het is een prachtig gezicht om al die verschillende kleuren roze bezig te zien. (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN – De teller stond op maandag 12 augustus op 26 en op elk moment kon de 27 worden ‘aangetikt’. Daarna is het wachten tot ook de laatste 13 flamingokuikens uit het ei komen. Een recordaantal voor Avifauna. De flamingo’s leven in een kolonie in de Cuba-volière waar ze in alle kleuren en maten aanwezig zijn. Flamingokuikens zijn eerst grijs en later wit van kleur. Daarna worden ze geleidelijk aan roze.

Marieke Roggeveen

De flamingo komt voor in Zuid-Amerika, de Galapagoseilanden en het Caribisch gebied, waar ze in ondiep water leven en op zoek gaan naar voedsel. In Avifauna leven de flamingo’s samen met onder andere incasterns, ibissen en roze lepelaars.

Algjes uit het water

Het is een prachtig gezicht om al die verschillende kleuren roze bezig te zien: de meeste flamingo’s scharrelen rond in het water, andere zitten op hun nest of zoeken een plekje tussen de struiken. 

Als de jongen groter zijn, gaan ze naar de crèche

“Het is warm vandaag, dus ze houden zich lekker rustig”, vertelt hoofd dierverzorger Dennis Appels. “Aan het eind van de dag zijn ze weer wat actiever.” Dennis wijst naar een flamingo die zijn kop heen en weer beweegt in het water. “Zo halen ze algjes uit het water. In de bovenkant van de snavel zitten een soort ‘lamellen’ die ze als zeef gebruiken, waardoor alleen de algjes in de snavel achterblijven. Kijk, daarachter loopt een jonge flamingo die dit al probeert na te doen.”

Naar de crèche

“Je zou het niet zeggen, maar flamingo’s hebben best veel overeenkomsten met mensen”, vervolgt Dennis. “Zo drinken jonge flamingo’s melk bij hun moeder en brengen de ouders hun jong naar een crèche. De melk die de kuikens uit de krop in de hals van hun moeder drinken, is rood van kleur door de natuurlijke kleurstoffen die in het eten zitten. Zo wordt het kuiken ook langzaamaan roze. Als de jongen groter zijn, gaan ze naar de crèche. Hier houden meerdere volwassen flamingo’s de jonge vogels in de gaten, zodat de ouders op zoek kunnen gaan naar eten.”

Eigenwijs

Dennis wijst naar de brede torentjes die boven het water uitsteken. “Dit zijn de nesten waarvan wij de eerste opzet maken. We maken een mengsel van klei, tuinaarde en takjes, doen dit in een emmer en keren deze om op een geschikte plek. Daarna bouwen de vogels de nesten af. Al zijn sommige flamingo’s eigenwijs: zij laten het casco-nest onaangeroerd en bouwen vlak daarnaast zelf een nest. Daarna worden de eieren gelegd, één ei per ouderpaar, die de ouders bij toerbeurt uitbroeden. Na een gemiddelde broedtijd van 28 dagen, komen de jonge flamingo’s uit het ei... Prachtig toch om op deze manier mee te werken aan een babyboom van 40 flamingokuikens?”

Flamingo-dag

Mede vanwege deze babyboom was het op vrijdag 12 augustus Flamingo-dag in Avifauna: bij twee kramen vertelden en toonden vrijwilligers van alles over flamingo’s en konden kinderen proefjes doen, zoals: zelf ‘eten’ uit water zeven en stempelen met natuurlijke kleurstoffen. Ook konden ze op de foto met een opgezette flamingo. Eén van de bezoekers was Grietje Glenda (9 jaar) uit Urk die elk jaar naar Avifauna komt. “Dit doen we al vijf jaar”, vertelt haar moeder, “speciaal voor de flamingo’s.” “Ja”, vult Grietje aan, “want die vind ik het allerleukst! We zijn er net geweest. Ik wist niet dat ze eerst grijs en wit waren… Mag ik het proefje met de kleurstof doen en mag ik ook een kleurplaat meenemen?” Dit mag, daarna gaan ze naar de opstapplaats van de rondvaartboot. Bij het weggaan draait Grietje zich nog één keer om naar de opgezette flamingo. “Tot volgend jaar!” Wie weet zijn er dan opnieuw flamingokuikens te bewonderen?

Flamingo kuikens zijn eerst grijs en later wit van kleur. Daarna worden ze geleidelijk aan roze
Dennis Appels: 'Je zou het niet zeggen, maar flamingo’s hebben best veel overeenkomsten met mensen'
De meeste flamingo’s scharrelen rond in het water
Het is een prachtig gezicht om al die verschillende kleuren roze bezig te zien