Openingsfestival cultureel seizoen en Straatmuzikantenfestival in het centrum

Cultuur
Uiteraard is het mogelijk te dansen tijdens het openingsfestival.
Uiteraard is het mogelijk te dansen tijdens het openingsfestival. (Foto: KHABBAZ)

ALPHEN - Het nieuwe culturele seizoen wordt op zaterdag 27 augustus feestelijk ingeluid in gemeente Alphen op het Rijnplein. Tussen 11.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers – jong en oud- genieten van gratis optredens, workshops en cultuurkramen van ruim 20 culturele organisaties. Dat meldt organisator Cultuurplatform KHABBAZ.

Op het cultuurpodium wordt bovendien ‘s middags het winnende bruggedicht bekend gemaakt. Cultuurplatform KHABBAZ houdt het openingsfestival in samenwerking met de culturele instellingen en het Alphense straatmuzikantenfestival.

Op het Rijnplein kunnen bezoekers een voorproefje krijgen van alles wat er in het komende culturele seizoen op de planning staat. “Er is van alles te beleven op het gebied van dans, muziek, theater en meer, voor jong en oud. Op het cultuurpodium trapt het Oratoriumkoor af, gevolgd door spetterende optredens van onder meer Cool Six Brass, dansschool Gudo Cools, STA-ART en productiehuis Alphen. Theater Castellum presenteert bovendien in de middag een optreden van bekende Nederlandse singer-songwriter LAKSHMI”, aldus KHABBAZ.

“Op het eenmanspodium ‘De Zeepkist’ laat nog meer lokaal talent van zich horen. Een voorproefje krijgen van de culturele cursussen die je in 2022-2023 kunt volgen? In de workshoptenten zijn korte inloopworkshops door onder anderen Jeugdtheaterhuis, Tangoschool Temperamento, Atelier Verfstreken en de Nieuwe Muziekschool. Ook bij de cultuurkramen kunnen bezoekers informatie van culturele organisaties ophalen. Met onder meer de DJ school sluiten we het programma af.” Het actuele programma met alle tijden is te vinden op: khabbaz.nl/openingsfestival-cultureel-seizoen.

‘Van Folk, Jazz, Americana, Pop, Rock tot Nederlandstalig’

Tussen 11.30 en 15.30 uur spelen 24 deelnemers van het straatmuzikantenfestival op diverse speellocaties in het Alphense Centrum. “Er is voor alle muziekliefhebbers wat wils: de muziekstijlen variëren van Folk, Jazz, Americana, Pop, Rock tot het Nederlandstalige lied. Onder de deelnemers bevinden zich solisten, duo’s en groepen, uit binnen- en buitenland. Drie finalisten strijden aan het einde van de middag om de Flierefluiter Bokaal. Wethouder Kunst & Cultuur Anouk Noordermeer reikt samen met een jurylid rond 16.15 uur de prijzen uit op het podium.”

Opening

Op het cultuurpodium wordt om 15.30 uur het seizoen officieel ingeluid door Noordermeer. Bovendien presenteert zij daar het winnende bruggedicht voor de Alphensebrug. In het voorjaar schreef het cultuurplatform een wedstrijd uit waarbij iedereen een gedicht kon insturen en zo kans kon maken op plaatsing aan de onderzijde van de brug in het centrum. De selectiecommissie had de afgelopen weken de lastige taak om uit maar liefst 136 inzendingen anoniem het winnende gedicht te kiezen. Wanneer het bruggedicht precies wordt geplaatst, is vooralsnog onbekend.

Wethouder Noordermeer verricht de opening.