Geconcentreerde blikken tijdens het gamen: sommige deelnemers zijn vanuit Australië naar Alphen gekomen voor het WK.
Geconcentreerde blikken tijdens het gamen: sommige deelnemers zijn vanuit Australië naar Alphen gekomen voor het WK. (Foto: Aangeleverd Thomas Runhart)

WK Super Mario Kart in Alphen gaat van start: ‘Heel de wereld is bij ons’

Cultuur

ALPHEN - Gamers over de hele wereld strijden vanaf dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 augustus in de Esports Game Arena in Alphen. De locatie is de thuishaven van het Wereldkampioenschap Super Mario Kart. Op de oldschool Super Nintendo hopen deelnemers de snelste te zijn in één-tegen-éénwedstrijden, in een GrandPrix tegen computers en als laatste te overleven in de zogeheten battle-mode. “Er doen ook meiden mee, en ze zijn erg goed”, vertelt eigenaar Thomas Runhart (38) van de Esports Game Arena.

Bart van der Spek

“Deze editie is een hele happening”, begint Thomas te vertellen. “Na twee jaar corona is het hier stampvol. Ook bestaat de game op zaterdag 27 augustus precies 30 jaar. In de nacht van vrijdag 26 augustus op zaterdag 27 augustus maken we er daarom een feest van, hoewel de huldiging zaterdag overdag is. Dat maakt dit WK speciaal.”

Uit alle uithoeken van de wereld komen de gamers. “Binnen Europa moet je onder meer denken aan Italië, Frankrijk, Spanje en Engeland. Maar ook Japanners, Amerikanen en Australiërs zijn naar ons mooie kleine Alphen gekomen. In totaal strijden 60 gamers, onder wie de grote namen. De winnaar van vorig jaar, Jonathan Toole-Charignon, doet bijvoorbeeld mee. De Japanse kampioen Takashi Ogasawara is één van de outsiders voor de titel en kan rekenen op de steun van velen tijdens zijn gooi naar de titel. Hij is viral gegaan naar aanleiding van een interview met omroep PowNed. Zijn Engels is niet zo goed en op de vraag of hij uit Japan komt, zei hij ‘I am Japan’ met een dik accent. Ook andere voorgaande wereldkampioenen zijn van de partij, evenals de Nederlandse kampioen Karel van Duijvenboden. Verder zijn er onder de deelnemers een aantal vrouwen en meiden. Ze hebben een goed niveau. Dat vind ik leuk om te zien.”

Mario

Super Mario Kart is geen gewoon racespel. Spelers racen met acht bekende personages van Nintendo als de mascotte Mario of Luigi, maar ook hun aartsrivalen Donkey Kong en Bowser. Maximaal vier spelers kunnen het tegelijkertijd tegen elkaar opnemen op de circuits. Wat anders is dan andere racegamers: je kunt schilden, bananen en zelfs een bliksem gebruiken om je tegenstanders te dwarsbomen. Thomas: “Het is echt een fantastische game en heel populair. Het is een van de meest verkochte games ter wereld. Mijn favoriet is Bowser om meerdere redenen. Zo is hij in het spel de snelste karakter met wie je kunt racen. Ook is hij een icoon: hij in de Mario-games de ultieme eindbaas volgens vele gamers in de wereld.”

Het WK draait ook om de drie onderdelen die het spel kent. Zo racen de deelnemers in één-op-éénwedstrijden. In de Super Mario Kart vocabulaire heet dat een time trial: wie het snelst is, wint. Iedere gamer probeert het snelst te zijn op elk circuit van het spel. Verder strijden de spelers in een Grand Prixmode. Dan gamen ze niet alleen tegen menselijke tegenstanders, maar ook tegen computers. Tenslotte is er mode waarin je de ballonnen van je tegenstander eraf moet knallen: de battle-mode. Wat Thomas benadrukt: “Deze versie van Mario Kart is de eerste van de reeks. In deze versie zijn je gamekwaliteiten belangrijker dan in latere versies. In latere edities is er meer sprake van geluk door de voorwerpen die je kunt gebruiken.”

Het is de vijfde keer dat de Esports Game Arena dit wereldkampioenschap op touw zet. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat al vanaf 2002 plaatsheeft, van originele in Frankrijk. Thomas vindt het onwijs gaaf om te kijken, misschien zelfs nog leuker dan het zelf meedoen. “Ik speel waarschijnlijk één dag. Maar ik zit elke editie weer werkelijk met open mond te kijken hoe goed de deelnemers zijn. Het is leuker dan de Eredivisie of een Grand Prix kijken. Ik ga lekker met vrienden kijken en een biertje drinken.” Thuis live online volgen kan op www.twitch.tv/esportsgamearena.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Slotfeest Boskoop800: ‘dit wil je niet missen!’ Cultuur 29 nov, 09:31
Afbeelding
Lokaal shoppen centraal op Warm Winter Market Nieuws 28 nov, 16:25
Afbeelding
Alice Bakkers boekenstapel uitgebreid Cultuur 28 nov, 16:17
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief