Laatste week Zomerkunst in Nieuwkoop

Cultuur
Een van de kunstwerken die is te bezichtigen.
Een van de kunstwerken die is te bezichtigen. (Foto: Aangeleverd Anja Verbruggen)

NIEUWKOOP - In de laatste week van Zomerkunst exposeren twee kunstenaars met ruimtelijk werk en werk aan de wand. De werken zijn te bezichtigen in het Reghthuys in Nieuwkoop. De culturele instelling is sinds dinsdag 23 augustus tot en met zondag 28 augustus geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag is het Reghthuys al om 10.00 uur geopend. Wel is het kunstcentrum op vrijdag gesloten.

Irene Keyzer geeft uitdrukking aan de verschijnselen in de natuur die haar hebben geraakt. Ze zijn verbonden met de thema‘s over komen en gaan, leven en dood en het ritme van de seizoenen. Keyzer werkt met acryl op doek. Haar werkwijze is een proces van vormen laten ontstaan, weghalen en verplaatsen. Brede verfstreken en lijnenspel wisselen elkaar af. Transparant, laag over laag zoekt de verf een weg op het doek. Krachtige kleur impressie wordt een landschappelijk abstractie. Geen afbeelding, maar verbeelding, met lichtrijke kleuren. 

Voor Kees Spaargaren is het een ontdekkingsreis naar de vele mogelijkheden die klei biedt. Hij maakt gebruikskeramiek, zoals vazen en schalen, en decoreert deze met verschillende eigen gemaakte glazuren. Ook stelt hij vormen samen uit plakken klei, uitgerold op een kleiwals. Deze kunnen rond als recht zijn, functioneel en vrij. Raku stoken fascineert hem buitengewoon. Met deze oude Japanse techniek bereikt hij verrassende resultaten. Zijn interessante creaties zijn door de geometrische vormen een lust voor het oog.