Alphen gaat ongeveer 2000 jaar terug in de tijd tijdens het Romeins weekend.
Alphen gaat ongeveer 2000 jaar terug in de tijd tijdens het Romeins weekend. (Foto: RomeinsAlphen.nl)

De Romeinen veroveren Albaniana tijdens Romeins weekend in Alphen

Cultuur

ALPHEN - Het Alphense centrumgebied is in het Limesjaar 2022 gehuld in Romeinse sferen tijdens het Romeins weekend op 3 en 4 september. Romeinse groepen, activiteiten en festiviteiten maken dat het moderne Alphen aan den Rijn voor even weer het Romeinse Albaniana is.

Op de ‘heilige’ plek, het opgravingsterrein van het Romeinse castellum Albaniana, verblijven Romeinse soldaten, gladiatoren, ambachtslieden en burgers in hun kampementen. Zij geven demonstraties en vertellen over hun activiteiten en het leven in de Romeinse tijd.

Verder zijn er museale presentaties door Vicus aan de Rijn inclusief zelf aan de slag met voorwerpen gevonden in het Alphense Stadshart, Museumpark Archeon, waar ook een fotobooth is, en Restauratiewerf Zwammerdam met alle informatie over de Zes Schepen van Zwammerdam.

De burgers laten hun dagelijkse werk zien en er is een ambachtenmarkt. Er zijn spellen voor kinderen en volwassenen en er zijn rondvaarten met een boot vanaf het Rijnplein. In winkelcentrum De Aarhof kunnen belangstellenden virtual reality Romeinse games spelen en er is een expositie van Verfstreken.

Militaire shows

De Romeinse soldaten van Legio II Augusta, Legio X Gemina, Fectio en Pax Romana presenteren hun uitrusting en vertellen over het dagelijks leven van een Romeinse soldaat. Twee maal daags zij geven een wervelende show met daarin verschillende trainingsonderdelen uit het Romeinse leger. Daarna paraderen zij door het Stadshart van het Rijnplein richting Thorbeckeplein en vice versa.

Gladiatoren vechten

De gladiatoren, het zijn dames, raken dagelijks twee keer in een bloederig gevecht verzeild op het Rijnplein. Zij vechten op het podium ‘tot de dood ons scheidt’ en vertellen over het moeilijke maar glorieuze leven van een Romeinse vechtersbaas of -bazin.

Stadswandeling

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Pleisterplaats Albaniana stadswandeling gelanceerd. In het Alphense Stadshart is een wandeling samengesteld langs plekjes waar het Romeinse verleden onverwacht opduikt en waar veel te vertellen is over het Romeinse verleden, zoals over castellum Albaniana, het kampdorp, de Rijn en de woeste veengebieden. De brochure is verkrijgbaar bij Het Brugwachtertje, VVV Alphen en De Vergulde Wagen.

Limes Classic

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Limes Classic gereden. Dit jaarlijkse fietsevenement gaat met vijf verschillende routes van 37,5 tot 225 km door het Romeinse grensgebied, de Nedergermaanse Limes. Start en finish zijn bij castellum Nigrum Pullum in Zwammerdam. Meer info en inschrijven via www.hollandselimesclassic.nl.

Limesjaar 2022

In het Limesjaar wordt gevierd dat ook de gemeente Alphen aan den Rijn voortaan deel uitmaakt van de Nedergermaanse Limes. Deze Romeinse grensstreek is door Unesco eind 2021 op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst. Een goede reden om dit te vieren tijdens het spectaculaire Romeins Weekend.

“Het spectaculaire Romeins Weekend is het meer dan waard om een bezoek aan te brengen”, vinden de organisatoren. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende organisaties en overheden, onder meer de provincie Zuid-Holland, de gemeente Alphen, centrumwinkeliers en horecaondernemers (VOC), PReT, Archeon, RomeinsAlphen.nl en #AlphenLinkt.

Bezet

Zaterdag en zondag wordt het Stadshart, het winkelgebied rond het Rijnplein plus winkelcentrum De Aarhof, van 12.00 tot 17.00 uur door verschillende groepen Romeinse militairen en burgers bezet, zaterdagavond dineren zij op het Thorbeckeplein. “Het Stadshart wordt de´ Romeinse place to be: Pleisterplaats Albaniana!”

Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.