Kunstwinkel in Nieuwkoop viert 1-jarig bestaan

Cultuur
Van keramiek tot poëzie en fraaie schilderijen.
Van keramiek tot poëzie en fraaie schilderijen. (Foto: Archief)

NIEUWKOOP - “Het is allemaal begonnen met ’Hart voor Kunst’ in Nieuwkoop (2021); een project om Nieuwkoop nòg beter op de kaart te zetten als kunstenaarsdorp,” zegt Soley Omarsdottir. Ze dankt haar bijzondere achternaam te danken heeft aan haar IJslandse achtergrond. “Mijn moeder kwam met mij - toen was ik 5 jaar oud - naar Nederland; zij had veel heimwee en schilderde veel IJslandse landschappen, dus ik ben wel met kunst opgegroeid.”

“We kregen met ’Hart voor Kunst’ een kans om een pop-up-kunstwinkel te starten op Dorpsstraat 103, (tegenover Brasserie ’t Vliegend Paard’) en wilden we dat, toen het project stopte, wel graag voortzetten. Dus op 1 september as. vieren we ons 1-jarige bestaan!”

Nieuwkoop

“In de Kunstwinkel exposeren zo’n 30 kunstenaars, van wie de meesten uit Nieuwkoop komen. Iedere deelnemende kunstenaar krijgt, bij toerbeurt, een kans om zijn of haar werk in te winkel te exposeren en te verkopen”, zegt Saskia Versluis uit Langeraar, één van de deelnemers. “We vormen met zijn vieren een werkgroep en maken samen plannen en bespreken ideeën, over hoe we de winkel het beste kunnen laten draaien. Behalve dat de kunstenaars zelf exposeren, staan zij ook ieder één dagdeel per maand in de winkel: voor advies en verkoop, maar ook om de boel netjes te houden. Ook betalen zij een kleine vergoeding om de huur, reclame en andere bijkomende kosten te kunnen betalen.

Het mooie is, dat we met zijn allen een groot aantal verschillende kunstwerken kunnen laten zien: schilderijen, beeldhouwwerk, houtsnijwerk, keramiek en andere.”

Soley: “We kijken echt wel kritisch naar hetgeen we in de winkel hangen en streven naar een breed aanbod van unieke en betaalbare kunst met voldoende variatie: van hyperrealistisch tot modern en uiterst abstract: echt van alles.”

Saskia: “Ja, wij willen vooral dat onze kunst gezien wordt en de Kunstwinkel is daarvoor een mooie, laagdrempelige manier. In september krijgt iedere klant, vanwege het 1-jarig bestaan, bij besteding van 25 euro een leuke verrassing cadeau.”

De Kunstwinkel is open op woens-, donder- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Dorpsstraat 103.