Stadshistoricus Habermehl in Swaenswijk

Cultuur
Je kunt van alles leren over het gebied uit Alphen.
Je kunt van alles leren over het gebied uit Alphen. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

ALPHEN - Stadshistoricus Henk Jan Habermehl houdt maandag 19 september een zeer interessante lezing In Wijkcentrum Swaenswijk, tegenover de Swaenswijkbrug. De lezing heet: Leven in een gebied dat we al eeuwen consumeren.

Toen de Romeinen verdwenen, bleef de inheemse bevolking hier over. Men leefde in het moerassige gebied een sober bestaan. Om het water kwijt te raken ging  de bevolking sloten graven en toen de Rijn zelf verstopt raakte weteringen naar het noorden en zuiden.

‘Een hart met zwakheden’

Op het moment dat het water niet meer vanzelf wegvloeide, ontwikkelde men dijken en molens. De veenlaag werd als brandstof voor elders verkocht. De kleibulten werden tot bakstenen en dakpannen getransformeerd. Het diepere zand was de basis voor woonwijken. 

“We noemen onszelf Hart van de Randstad, maar wel een hart met zwakheden. In de lezing komt uitgebreid ons landschap, polders en droogmakerijen; ons dorp Hoge en Lage Zijde en natuurlijk de Rijn aan de orde. Op zijn innemende en deskundige wijze weet Henk Jan iedereen te interesseren voor het verleden”, stelt het wijkcentrum. De entree bedraagt 5 euro inclusief twee keer een gratis kopje koffie of thee.

Andere activiteiten

Digitaal meedoen is steeds belangrijker: Steeds meer zaken moeten via internet worden geregeld. Daarom is kennis van de computer/laptop, IPad, tablet, of smartphone van groot belang wil je niet buiten de maatschappij komen te staan.

Laptop

“Al jaren werkt Swaenswijk samen met Het Gilde en met groot succes. Afgestemd met name op het tempo van ouderen en niet in een groep. Zelf aangeven wat je wilt weten of leren. Neem zelf je laptop, smartphone of tablet mee. Voor de kosten behoeft niemand het te laten. Per sessie van 2 uur zijn de kosten
€ 2,50 en gratis koffie/thee.” Het is wel noodzakelijk om een afspraak te maken voor lessen in Swaenswijk via Het Gilde: 0172-242232.

Meer informatie

Meer info over activiteiten in Swaenswijk kijk op de website: www.wijkcentrumswaenswijk.nl of in de folder.