Minisymposium in Alphen: Sjaak en John hebben hart voor de natuur

Cultuur
Sjaak van der Vlies en John de Hoon vertellen waarom de natuurontwikkeling in Alphen zo belangrijk is.
Sjaak van der Vlies en John de Hoon vertellen waarom de natuurontwikkeling in Alphen zo belangrijk is. (Foto: Peter Franken)

ALPHEN - Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn (SLA), Stichting Vogelpark Avifauna én de gemeente Alphen aan den Rijn houden woensdag 12 oktober een ‘mini-symposium’ over de natuur en biodiversiteit in Alphen aan den Rijn. De SLA en Avifauna werken al enige jaren samen aan de ontwikkeling van de natuur in en om Alphen. Sjaak van der Vlies en John de Hoon vertellen waarom dat zo belangrijk is.

Compenseren

Sjaak, bestuurslid van de SLA, legt uit wat de stichting doet. “Stichting Landschapsfonds Alphen is jaren geleden opgericht uit een fonds dat de gemeente beschikbaar had. Ter compensatie van de natuur, die onder andere door de aanleg van Kerk en Zanen verdwenen was.” Maar hoe doe je dat, compenseren van natuur? “We zijn begonnen met het geven van beheervergoedingen voor tien jaar aan mensen die in het landschap wonen, een natuurvriendelijke oever willen ontwikkelen of een bloemrijk grasland in stand willen houden. De grens van water en land is interessant, daar ontstaat het meeste leven. Zowel voor planten als dieren. Denk bij de SLA ook aan het onder de aandacht brengen van cultuurhistorische elementen, zoals hoogstamboomgaarden. Die trekken bepaalde vogels en insecten aan. Met dit soort projecten is de SLA begonnen en dat doen we nog steeds.”

Aantrekkelijk

“De aanleg van Project IJsvogel was de start van onze samenwerking met Avifauna. Een stuk grond dat weiland was, hebben we omgebouwd tot een bijzonder natuurgebied”, vertelt Sjaak. “Dat project paste ook goed bij ons”, zegt John. 

‘Nu is het een mooi gebied voor heel veel mensen uit Alphen’

“Het is natuurontwikkeling én het is educatie. Avifauna heeft een natuurbeschermings- en educatiefonds. Daaruit hebben we geld gedoneerd én we hebben er arbeid in gestopt. Verder hebben we met zijn allen overal geld vandaan weten te te halen om de IJsvogel te realiseren. Nu is het een mooi gebied voor heel veel mensen uit Alphen. Om lekker uit te waaien. Maar er komen via Avifauna ook schoolklassen die er lesprojecten volgen. En vergeet de vele vogels niet, natuurlijk. Dit jaar hebben de rietzanger, de kleine karekiet, de bosrietzanger, de rietschors, de spotvogel, de scholekster, de visdief en de oeverzwaluw hier al gebroed. Dat is een mooi rijtje voor zo’n klein stukje. Deze winter plaatsen we een nieuwe ijsvogelwand, want we hopen dat ook de ijsvogel zelf komt.”

Bijdragen aan natuur

“Mensen kunnen weldegelijk zelf een bijdrage leveren aan het ontstaan van natuur”, zegt Sjaak. “Ik gebruik vaak de kreet ‘denk groot, doe klein’. Want als iedereen iets kleins doet, dan wordt het vanzelf groot. Als je in de stad wilt vergroenen bijvoorbeeld, dan kan je een geveltuintje maken. En op het moment dat de hele straat dat doet, dan gebeurt er iets! Dat is ook wat we beogen met het symposium. We willen niet alleen professionals eraan verbinden, maar ook onze inwoners. Die individueel allemaal klein doen, maar gezamenlijk Alphen vergroenen.”

Interesse

“Het symposium is bedoeld voor zowel de inwoners van Alphen en omstreken als voor deskundigen en mensen uit de branche”, besluit John. “Het is een samenspel voor iedereen die interesse en hart voor de natuur heeft. Gaat de natuur jou ook aan het hart, dan zien we je graag op 12 oktober van 13.30 tot 17.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Alphen. Je kunt je aanmelden via contact@avifauna.nl. Dit is de rubriek #Alphenlinkt.