Toneelvoorstelling over dementie in Castellum

Cultuur
Met ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden.
Met ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden. (Foto: Karin Jonkers)

ALPHEN - Met ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. De muzikale solo is een liefdevolle ode aan haar moeder, gespeeld door Juul Vrijdag. Op dinsdag 18 oktober is de ontroerende, muzikale, troostrijke en grappige voorstelling te zien in Theater Castellum. 

Het is volgens Castellum en hoopvolle voorstelling voor theaterliefhebbers, maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking komt. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de moeder met dementie als die van de zoekende dochter en wordt muzikaal bijgestaan door Helge Slikker. 

Na afloop van de voorstelling heeft een nagesprek plaats met als thema: hoe is het om iemand die nog leeft stukje bij beetje kwijt te raken? Verder heeft MATZER een methodiek en workshop ontwikkeld over omgang met dementie. De bezoeker krijgt een boekje met Tips & Tools mee naar huis. 

MATZER werkt voor deze voorstelling sector-overstijgend samen met organisaties uit de domeinen zorg, welzijn, cultuur, overheid, wetenschap en onderwijs. Het doel: het onderwerp dementie bespreekbaar tot in alle haarvaten van de samenleving.

“Als je met dementie wordt geconfronteerd, moet je alles uitzoeken. Hoe ga je met de woede of het verdriet van de betrokkene om? Wat moet je doen als iemand je niet meer herkent? Ik hoop dat het zien van de voorstelling mensen helpt in de omgang met dementie”, aldus Madeleine Matzer.
‘Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten]’ is op dinsdag 18 oktober te zien in Theater Castellum. Kaarten zijn te koop via www.theatercastellum.nl.