Dichters uit heel Nederland tonen hun kunsten tijdens Alphen Taal

Cultuur
Dichters uit heel Nederland en Vlaanderen droegen hun werken voor.
Dichters uit heel Nederland en Vlaanderen droegen hun werken voor. (Foto: Hans Willering)

ALPHEN - Dichters willen graag hun gedichten voordragen aan een belangstellend publiek. De stichting AlphenTaal in Alphen aan den rijn biedt deze mogelijkheid. Deze stichting houdt tien keer per jaar het Open Podium Alphen. Dichters kunnen zich hiervoor aanmelden en krijgen dan de gelegenheid om in het oude stadhuis hun gedichten ten gehore te brengen. Ook singer/songwriters kunnen hun talenten daar etaleren. Dit gebeurde ook zaterdag 17 september.

Hans Willering

Kaj Elhorst is voorzitter van deze stichting. Hij is zelf ook dichter en heeft verschillende boeken geschreven. Kaj: “Ik kwam vijf jaar geleden op dit idee, omdat ze dat ook in andere plaatsen doen zoals in Eindhoven. Ik heb toen de stichting Alphen Taal opgericht om dichters in Alphen deze mogelijkheid ook te bieden.” Vele dichters weten inmiddels hun weg naar het Open Podium te vinden en komen uit alle hoeken van Nederland en België.

Opening

De sessie wordt geopend door Petra Meijnen die zangeres is en zichzelf begeleidt bij de zang op de gitaar. Ze komt uit Lelystad. Petra: “Ik ben vanaf mijn zesde jaar al muziek gaan spelen, gitaar en later ook viool. Helaas kreeg ik op latere leeftijd een aandoening aan mijn handen waardoor het spelen van instrumenten bemoeilijkt werd. Ik ben toen gaan zingen en dat vond ik fantastisch.” Petra schrijft haar teksten en muziek zelf.

Soms komt een dichter op een ludiek idee. Dat overkwam Juul Baars uit Lelystad. “Samen met een wethouder realiseerden we dat in Lelystad er veel mensen waren met een migratieachtergrond uit meer dan twintig landen. 

‘Gedichten zijn voor mij een middel om te communiceren’

We hebben veel van deze mensen benaderd om een gedicht te schrijven. Al deze gedichten hebben we verzameld en uitgegeven in een boek getiteld Divers Lelystad.“ Het boek is nog steeds verkrijgbaar via Internet. Zijn zoon, Joost Baars, heeft vier jaar geleden de VSB poëzie prijs gewonnen.        

Communicatiemiddel

Paul Opdam is licht autistisch. Hij schrijft al gedichten vanaf zijn twaalfde. Paul is Alphenaar. “Gedichten schrijven vind ik erg leuk en het is voor mij vooral een communicatiemiddel naar de buitenwereld. Ik heb ook een aantal bundels uitgegeven in eigen beheer. 

‘Ik vind het heel leuk, maar het is ook wel wennen’

De opbrengst gebruik ik steeds om een nieuwe bundel uit te geven.” Paul heeft ook wel meegedaan met de Jostiband.

Muziekinstrumenten

Een bijzondere manier om gedichten voor te dragen is door dat te doen met ondersteuning van muziekinstrumenten. Dat doet Rik van Boeckel. ”Ik speel op de kora, een West Afrikaans instrument dat ik leerde kennen op mijn reizen naar vooral Senegal. Ook speel ik de kigonki, een Spaans instrument.” Rik heeft een boek uitgegeven met zijn gedichten en er zit ook een CD bij, Beweeg als een Strateeg.

Alphen Taal kiest elke twee jaar de Alphense Stadsdichter. In februari werd door een jury, Lars Ferwerda gekozen tot stadsdichter. Lars: “Ik vind het heel leuk, maar het is ook wel wennen. Je moet er zelf ook achterheen gaan om er invulling aan te geven. Ik zou graag zien dat ook een jonger publiek zijn weg vindt naar Alphen Taal en dat er ook meer toeschouwers komen. Daar wil ik me wel voor inzetten.”

Meer informatie over Alphen Taal en het Open Podium Alphen is te vinden op www.alphentaal.nl.