Herfstvakantie vol activiteiten in Museumpark Archeon

Cultuur
Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid.
Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid. (Foto: Museumpark Archeon)

ALPHEN - Het is van zaterdag 15 tot en met zondag 30 oktober eindelijk zover: de herfstvakantie. De Museumkidsweek valt precies in de herfstvakantie. Archeon heeft naar eigen zeggen extra veel leuke activiteiten op het programma staan en tijdens de weekenden speciale thema’s als ‘Gezondheidsweekend’, ‘Riddertoernooi’, ‘Waar zijn mijn schoenen’ en een ‘Smeedweekend’.

KidsProof Museum

Elk jaar kunnen kinderen tot en met 12 jaar hun leukste KidsProof musea kiezen en hierop stemmen. Ze maken dan kans op een verassingspakket of een Museumkidskaart. Kinderen kunnen hieraan meedoen tot en met 30 oktober via www.museumkidsweek.nl. Archeon gaat daar naar eigen zeggen op in spelen.

‘Doe mee met de speciale workshop ijzer smeden’

Activiteiten

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. “Doe mee met vuur maken, word een echte Romein en onderga het exerceren. Bezoek het Romeinse Badhuis en geniet van een Romeinse massage. Volop activiteiten met zwaardvechten, boogschieten en kijk zeker even rond bij de ambachten. Bij de Romeinen worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena.”

Gezondheidsweekend - 15 en 16 oktober 2022

Gezondheid en schoonheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weten mensen al zolang ze bestaan. Gedurende dit weekend tonen de bewoners uit de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen hoe jong en oud omgaan met de zorg en welzijn van hun eigen lichaam.

Help, waar zijn mijn schoenen! - 22 en 23 oktober

Voor de Canondagen, tijdens de maand van de Geschiedenis presenteren wij het thema Schoenen door de eeuwen heen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan de bezoekers kunnen deelnemen.
Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Zo heeft Trijntje al echte schoenen gedragen van leer. Allemaal puur natuur want leer was al volop aanwezig en warme wol voor de winter. Bij de Romeinen zijn vele verschillende soorten schoenen voor de dames, heren en voor de Romeinse soldaten echte spikes de Caligae. Bewonder in het Romeinse badhuis de vele verschillende soorten. De klompenmaker is aanwezig en bij de middeleeuwse schoenmaker valt altijd wel iets te poetsen.

Riddertoernooi 22 en 23 oktober

Op het toernooiveld strijden de ridders om de hand van hun jonkvrouw. In Archeon wordt de toernooivorm ‘pas d’armes’ uitgevoerd.

Op bezoek bij smeden - 29 en 30 oktober

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober is het ‘smeedweekend’ in Archeon. “Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de “gewone” smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer, erts het ijzer wordt gemaakt.
Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver. Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden”, aldus het museumpark.