Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek

Cultuur
Wouter van de Waterlinie is de fictieve trompetter van prins Willem III.
Wouter van de Waterlinie is de fictieve trompetter van prins Willem III. (Foto: Sjaak Loef )

ALPHEN - De kast van het gemeentearchief op de tweede verdieping van de bibliotheek vertelt tot eind 2022 een bijzonder verhaal: dat van het prinselijk hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie.

In het rampjaar 1672 verhuisde het hoofdkwartier van Prins Willem III van Zwammerdam naar Alphen aan den Rijn. Originele gravures, boeken, kaarten en munten vertellen over belangrijke gebeurtenissen rond dit hoofdkwartier. De schansen, die werden gebruikt tijdens de verdediging van het grote legerkamp van de prins, zijn in 360 graden te bekijken via je eigen telefoon.

Oude prenten verbeelden de Franse wreedheden in Zwammerdam en Bodegraven. Beide dorpen werden met de grond gelijkgemaakt. De schedel van één van de slachtoffers, die enkele jaren geleden in Alphen is opgegraven, laat zien dat we het over echte mensen hebben.

De expositie ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ wordt mede mogelijk gemaakt door het gemeentearchief Alphen aan den Rijn. Meer informatie kun je vinden op www.hoofdkwartier1672.nl.

Wouter van de Waterlinie is de fictieve trompetter van prins Willem III. Tijdens het rampjaar 1672 verbleef hij op het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Theatermaker Michiel van de Burgt heeft er een boeiende theatervoorstelling (8+) over gemaakt.

Het verteltheater is op 11 december te zien in de bibliotheek, als onderdeel van onze Zin in Zondag-programmering. Ben jij er ook bij? Je kunt je gratis aanmelden via de activiteitenpagina van de bibliotheek: www.bibliotheekrijnenvenen.nl.