Voorproefje voor het slotfeest van Boskoop800, hier op het Raadhuisplein: vlnr Ernest Keijzers, Freek Tasma, Mariska Snel en Helma van der Louw
Voorproefje voor het slotfeest van Boskoop800, hier op het Raadhuisplein: vlnr Ernest Keijzers, Freek Tasma, Mariska Snel en Helma van der Louw (Foto: Morvenna Goudkade)

Slotfeest Boskoop800: ‘Dit wil je niet missen!’

Cultuur

BOSKOOP – Het jubileumjaar Boskoop800 is al zeer gedenkwaardig, maar zaterdag 10 december komt daar nog een schepje bovenop. Dan is het grote slotfeest en dat belooft een uitzonderlijk evenement te worden: “Geen Boskoper die dit wil missen.”

Morvenna Goudkade

Wat er allemaal gaat gebeuren op die datum? Een mega Santarun, een spectaculair lichtspel en een gigantisch muziekfeest voor 2000 bezoekers. Bij de organisatoren is het daarom alle hens aan dek. 

‘Ik denk dat we iets heel tofs hebben neergezet met elkaar’

De feestdag van 10 december begint ’s middags met een Santarun voor 800 – of meer – kerstmannen, kerstvrouwen en kerstkinderen. De run klinkt als een hardloopwedstrijd, maar is een wandeling van 5 kilometer door het dorp. Rotaryclub Boskoop biedt de Santarun aan. Later op de middag, als het donker is, is er De Scheppende Mensch, een lichtspel over Boskoop en haar geschiedenis. Stichting San Jacinto biedt dit spektakel aan. En vervolgens begint de feestavond in een gigantische tent met een heleboel artiesten, namens Boskoop800. 

Santa-outfit

Om alvast in de stemming te komen is de aftrap op het Raadhuisplein, in Santa-outfit. Freek Tasma is er als organisator van de feestavond, Helma van der Louw en Mariska Snel zijn er namens de Santarun en Ernest Keijzers als medeoprichter van Fietsmaatjes Boskoop, het goede doel van de Santarun. Frank Vergeer van Stichting San Jacinto deelt telefonisch de laatste ins en outs over het lichtspel. 

Mariska Snel (28) verheugt zich al op ‘een vrolijk beeld in het dorp, met leuke kerstsfeer’. “Een wandeltocht met heel veel Boskopers in Santa-outfit, langs kraampjes met eten en drinken en muziek. Warme chocolademelk, oliebollen, rookworsten. Heel leuk en gezellig.” Ze is supertrots op haar dorp, zegt Snel. “Je ziet in dit jubileumjaar zoveel verbinding, zoveel mensen bij elkaar gebracht. Ik denk dat we iets heel tofs en unieks hebben neergezet met elkaar.”

Kaartverkoop

Freek Tasma (37) is ook zo trots. “De kaartverkoop voor het eindfeest loopt fantastisch. Het is echt een heel groot feest. Onze slogan is: beter wordt het niet.” De artiesten hebben er ook zin in, hoort hij. Zoals Orgel Joke, het fenomeen van de Zwarte Cross: “Die wil heel graag naar Boskoop. Ze heeft er inmiddels al zoveel over gehoord, haha.”

‘Maar geen Boskoper die dit wil missen’ - Freek Tasma

Op de feestavond met hoofd-act De Heeren van Aemstel Band staat ook nog een verrassingsact gepland, onthult Tasma. “Daar ga ik nog niks over zeggen, maar geen Boskoper die dit wil missen.”

Boven verwachting

Helma van der Louw vertelt dat de inschrijvingen voor de Santarun boven verwachting zijn. “We hopen inderdaad met 800 of meer volwassenen en kinderen van start te gaan. Leuk om te vermelden dat Ismael Rijpstra van Personal Training Boskoop de warming-up zal verzorgen, met muziek uiteraard. Verder is er langs de route ook veel muziek: van de Blaaskaken, de Baggerbeugels, Saxcelsior en van Trio de la Rue, met kweker Leo Verbeij.” Ze adviseert mensen zich snel aan te melden via de website van Boskoop800. “Er zijn de komende tijd diverse avonden waarop deelnemers hun Santapak kunnen ophalen.”

‘We willen licht brengen, impact maken, amuseren en ontroeren’

De grote tent voor de feestavond wordt op 8 december neergezet, op het parkeerterrein van de Bethelkerk aan de Koninginneweg, en vervolgens ingericht en aangekleed. Op 10 december is het terrein volledig getransformeerd in een ultieme feestlocatie. Ook Freek Tasma raadt aan om niet te lang te wachten met tickets voor het feest, die iedereen die dat wil op de kop kan tikken bij Primera Boskoop.

Kunstbijdrage

Frank Vergeer kijkt intussen uit naar de grote kunstbijdrage aan Boskoop800: lichtspel De Scheppende Mensch op het Raadhuisplein. “We willen licht brengen, impact maken, amuseren en ontroeren. Het lichtspel vertelt over Boskoop in historische context, soms absurdistisch, soms humoristisch met serieuze ondertoon. Over de Boskopers die ploegen en zwoegen, maar ook zomaar intens gelukkig zijn.”

Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Afbeelding
Gemeente Alphen begint onderzoek naar voedsel van eigen land Nieuws 1 feb, 11:14
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.