Een lijk en een man met een mes. Wat is er gebeurd?
Een lijk en een man met een mes. Wat is er gebeurd? (Foto: Piek)

Johnny Kraaijkamp vertelt over Hoog Spel in Castellum

Cultuur

ALPHEN - Een lijk en een man met een mes. Wat is er gebeurd? Zo begint de spannende thrillerkomedie Hoog Spel, met Johnny Kraaijkamp in een van de hoofdrollen. “Hij probeert zijn vrouw normaal te houden.” Het theaterstuk is donderdag 15 december te zien in Castellum in Alphen.

Als toeschouwer val je er middenin. In een keurig, kaal nieuwbouwappartement ligt een lijk op de grond. Max kijkt ernaar, een mes in zijn hand. Dan komt zijn vrouw binnen. 

“Niemand weet wat er is gebeurd”, vertelt Johnny Kraaijkamp, die de rol van Max vertolkt. In de repetitieruimte hebben de acteurs van de voorstelling Hoog Spel net hun eerste doorloop gehad. ”De hele voorstelling vraag je je af: wat is er nou vóór het toneelstuk begon gebeurd? Dat mysterie heeft Lex Passchier, de schrijver van de voorstelling, doorgezet. Het is heel raar als je van iets getuige bent, waaraan je niet mag deelnemen of ingrijpen. Met dat thema heeft hij ook gespeeld.”

Verhuisd

In Hoog Spel is echtpaar Max en Rebecca (Doris Baaten) net verhuisd, van een dorp waar iedereen elkaar kent naar de Randstad, in een appartementencomplex waar ze zelfs hun buurman nog niet hebben ontmoet. Terwijl Max in shock verkeert en Rebecca wel heel vreemd reageert op de dode man in haar woonkamer, komt vriendin Daphne (Trudy Labij) op bezoek. Daphne probeert het huis van negatieve vibraties te ontdoen en krijgt vervolgens wel heel speciale signalen door van ‘de andere kant’. ”De rol die ik speel, wil alles in een kader kunnen plaatsen. Het is iemand die alles wil verklaren. Toevallig belandt hij in iets wat onverklaarbaar is. Het is een man die eigenlijk voortdurend in doodsangst zit, omdat hij het niet begrijpt. En hij heeft een vrouw die niet helemaal goed bij haar hoofd is. Dat probeert hij binnen de perken te houden. En haar normaal te houden.”

‘Het is een absoluut onvoorspelbaar stuk’

Betrokken

Toch raakt Max betrokken bij een moord - en alle gekte die daarop volgt. “De enige echte verdachte ben ikzelf. Maar ik heb het niet gedaan, zeg ik geloof ik wel tien keer.” Met de spiritualiteit van Daphne heeft de man maar niets.

De thrillerkomedie is een mix van absurditeit en dialogen uit het leven gegrepen. Over Daphnes echtgenoot, die niet meer op pad wil. Over ouder worden en verhuizen. “Het zijn mensen die op zoek gaan naar geluk’’, zegt Johnny. “En denken dat in een woning te vinden. Maar als je van Woudsend naar veertien hoog verhuist… Het uitzichtloze. Wat moet je op die verdieping?”

‘Als we klaar zijn en we gaan los’

Lastig

Hoe het is om een personage als Max te spelen, vindt hij nog lastig te zeggen. Ten tijde van het interview zijn de repetities nog bezig. “Als we klaar zijn en we gaan los, is het twee keer zo leuk om naar te kijken en te doen. Maar de tocht, te denken: zó werkt het, vind ik ook leuk. Het puzzelen.”

Met tegenspelers als Trudy Labij en Doris Baaten heeft Hoog Spel een door de wol geverfde cast. “De rol van Rebecca is heel moeilijk, omdat het grenst aan gekte. Soms is het 180 graden draaien wat je normaal zou doen. Het is normaal om te schrikken van een lijk. Maar zij zegt: ‘Wat heb je nou gedaan? Ik kan je ook nooit alleen laten.”

En dan komt ook nog een bevreemdende buurman, gespeeld door Thijs Prein, voorbij. “Iemand die buiten het leven staat, maar zich er toch gaat bemoeien met het toneelstuk.”

‘Tussendoor en ’s avonds leer ik de teksten’

Wekker

Momenteel staat Johnny niet alleen op de planken bij Hoog Spel, maar speelt ook in de bekende soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden als opa Henk. En dat betekent dat de wekker vaak om half zes ’s ochtends al gaat. Na de opnames snelt hij naar de repetities.

“Tussendoor en ’s avonds leer ik de teksten. Soms heb ik ’s ochtends scènes voor Goede Tijden, dan een paar uur niets, en dan ’s middags nog een paar scenes. Dan zit ik tussendoor in de kleedkamer in de studio te blokken. En soms een uurtje te slapen. Dat is ook lekker als je zo vroeg op moet.”

De voorstelling Hoog Spel speelt met twee genres: komedie en thriller en lijkt volgens hem op modern absurdisme. Een leuke combinatie, aldus Johnny. “Omdat je die switch kunt maken. Ik hoop dat het publiek hardop ‘Ha’ en zacht af en toe: ‘Heh?’ zal zeggen.”

Mensen op een verkeerd been zetten, voortdurend verrast worden. “Het is een absoluut onvoorspelbaar stuk. Van de ene verbazing naar de ander gaan, dat hoop ik dat we bereiken”, vertelt de acteur. “Ik ben heel erg een liefhebber van het genre. Als je het voor elkaar krijgt om de spanning en de whodunnit vol te houden, en tegelijkertijd hilarisch mensen aan het lachen te krijgen, denk ik dat je een leuke avond hebt.”

Castellum is gevestigd aan het Rijnplein 1-3 in Alphen.

Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Afbeelding
Gemeente Alphen begint onderzoek naar voedsel van eigen land Nieuws 1 feb, 11:14
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.