Er is een lezing over de afsluitdijk.
Er is een lezing over de afsluitdijk. (Foto: Aangeleverd Sjaak van der Neut)

Lezing afsluitdijk en schilderen in Swaenswijk

Cultuur

ALPHEN - In Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen staan twee activiteiten op de planning. Je kunt een lezing volgen over de afsluitdijk en er is een workshop schilderen.

Maandag 16 januari, aanvang 14.00 uur, is de lezing “De Dam die Dijk genoemd wordt” over de afluitdijk van Jan van Rijn uit Weerselo. Op 14 juni 2018 was het precies 100 jaar geleden dat Koningin Wilhelmina de Zuiderzeewet tekende. Dat was het begin van een groots waterbouwkundig werk waar Nederland tot op de dag van vandaag van profiteert. Ook in de toekomst is deze dijk, die in feite een dam is, niet meer weg te denken. Voordat de wet getekend is, hadden al veel plannen de revue gepasseerd, sommige realistisch andere absoluut niet uitvoerbaar. De lezing laat een aantal van deze plannen zien, te beginnen bij het eerste plan uit 1667 van Hendric Stevin. Als al deze plannen keer op keer schipbreuk lijden komt een aantal wijze mannen tot de oprichting van de Zuiderzeevereniging. Deze vereniging geeft opdracht tot het maken van een gedegen studie van de mogelijkheden tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee, de Waddenzee en de Lauwerszee. De studie, grotendeels uitgevoerd door Ir. Cornelis Lely, laat een gedegen en goed uitvoerbaar plan zien dat vele voordelen voor heel Nederland biedt. 

Kosten

De entree bedraagt 5 euro, inclusief twee keer koffie of thee. Spreker Jan van Rijn is geboren in Breezand, een klein plaatsje in de Anna Paulownapolder in de kop van Noord-Holland. De lezing wordt ondersteund door veel (oude) foto’s, videobeelden en animaties van en over de dijk en de polders.

Workshop schilderen

Donderdag 19 januari, aanvang 14.00 uur, is de eerste les schilderen in Wijkcentrum Swaenswijk. Petra van der Made uit Alphen aan den Rijn werkt als autonoom beeldend kunstenaar en studeerde aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden.
Wat gaan deelnemers doen: Schilderles met een beperkt palet. De lessen hebben als uitgangspunt de zoektocht naar je eigen mogelijkheden en de dingen die tekenen en schilderen kunnen bieden. De lessen zijn bedoeld voor mensen die graag tekenen en schilderen, maar die nog wat ondersteuning willen. Ervaring is dus niet nodig. Voor beginners en gevorderden. Voor voorbeelden wordt gezorgd. Kosten per les van 2 uur 25 euro inclusief materiaal (papier en acrylverf). Katoenen doek afmetingen 40/50 € 10,00. Tijdig aanmelden is noodzakelijk via Petra: kunst@petravandermade-art.nl of 06-36127398. De volgende lessen zijn: donderdag 23 februari, donderdag 9 maart en donderdag 6 april.

De ingang Wijkcentrum Swaenswijk is te vinden aan de Jongkindt Coninckstraat 2b. 

Meer info: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.