Archeon winnaar ‘Kidsproof museum 2023’

Cultuur
Het  Archeon is de winnaar 'Kidsproof museum 2023'.
Het Archeon is de winnaar 'Kidsproof museum 2023'. (Foto: Museumpark Archeon)

ALPHEN - Museumpark Archeon is uitgeroepen tot het beste Kidsproof museum 2023 in de provincie Zuid-Holland. Die titel verdient het museum op basis van onderzoek door zogenaamde museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar). Volgens hen is het Archeon het allerleukste, interessantste, gaafste museum van de provincie Zuid-Holland. Vol trots neemt het park deze prijs in ontvangst.

Afgelopen jaar konden kinderen tot en met 12 jaar weer stemmen op het leukste Kidsproof museum van Nederland. Alle musea konden meedoen. Kidsproof musea hebben van minstens 60 kinderen het rapportcijfer 8 gekregen. Museumpark Archeon is supertrots op de titel ‘Het beste Kidsproof museum in de provincie Zuid-Holland 2023’ en bedankt alle museuminspecteurs. 

Museumkids is een initiatief van de Museumvereniging en brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot) ouders in contact met museale collecties door Nederland. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met een enorm cultureel kapitaal. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Musea kunnen deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen.

De verkiezing draagt bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Museum met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar kidsproof. museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met het museale collecties begint steeds opnieuw bij de jongste generaties. Het leuke aan Museumkids is dat je na de uitreiking ziet wat de inspecteurs hebben ingevuld.