Swaenswijk: talkshow, muziek, lezing en maaltijd

Cultuur
Drie van de leden van de band Fiddle 'n Drum; de band treedt op in Wijkcentrum Swaenswijk tijdens Gluren bij de Buren op zondag 5 februari.
Drie van de leden van de band Fiddle 'n Drum; de band treedt op in Wijkcentrum Swaenswijk tijdens Gluren bij de Buren op zondag 5 februari. (Foto: Fiddle 'n Drum)

ALPHEN - In Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn vinden de komende dagen allerlei activiteiten plaats, waaronder een bingo, talkshow en een snertmaaltijd. En op zondag 5 februari biedt het wijkcentrum tijdens Gluren bij de Buren een podium aan de band Fiddle ‘n Drum. 

Talkshow

Op vrijdag 3 februari om 14.00 uur vindt er in het wijkcentrum een talkshow plaats. “Dagelijks kunnen wij op televisie kijken naar talkshows waarin bekende en minder bekende Nederlanders met elkaar in discussie gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Altijd al zin gehad om daar zelf eens aan mee te doen? Dat kan in Wijkcentrum Swaenswijk. Voor de derde keer houdt Swaenswijk een speels groepsgesprek van anderhalf uur onder leiding van een ervaren gespreksleider of -leidster.”

“De gespreksleid(st)er zorgt voor een veilige sfeer, respectvol met elkaar omgaan en aandacht voor iedere deelnemer. Praat mee, net als op TV. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.”

Gluren bij de Buren

Op zondag 5 februari wordt Gluren bij de Buren gehouden. Op meer dan veertig locaties, verspreid over de gemeente Alphen, treden allerlei muzikanten, zangers en zangeressen op.”

“Bezoekers kunnen zelf hun programma samenstellen en van de ene locatie naar de andere lopen of fietsen om diverse groepen of solisten aan het werk te zien en te horen.” 

“Wijkcentrum Swaenswijk biedt in het kader van dit evenement een podium aan de groep Fiddle ’n Drum. Dit is een band afkomstig uit Alphen aan den Rijn en Leiderdorp, bestaande uit Martijn op gitaar, Marco op bas, Herrick op viool en Iris op bodhran en fluit. Samen spelen ze gezellige folkmuziek uit verschillende landen.”

De band treedt drie keer op in de grote zaal van Wijkcentrum Swaenswijk: van 13.30 tot 14.00 uur, van 15.00 tot 15.30 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. 

‘Gespreksleider zorgt voor veilige sfeer en aandacht voor iedere deelnemer’ 

Lezing

Op maandag 6 februari om 14.00 uur spreekt Arjan van ’t Riet, verbonden aan het streekarchief Rijnland, over ‘Dakpannen en stenen bij de Oude Rijn’.

In Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen (Lage Zijde) stonden tot ver in de vorige eeuw verschillende fabrieken waar dakpannen en stenen werden gemaakt. “Wat oudere Alphenaren klinken bekende namen als Van Oordt en Oosthoek nog bekend in de oren.”

“In de lezing zal aandacht worden geschonken aan de opkomst en ondergang van de dakpan- en steen-industrie langs de Oude Rijn en de Heimanswetering.”

‘Namen als Van Oordt en Oosthoek klinken bekend in de oren’

“Waarom waren ze juist hier gevestigd en waarom verdwenen ze uiteindelijk. Maar eveneens krijgen vragen als wie de eigenaren waren, waar de grondstof vandaan kwam en waarheen de producten werden verkocht aandacht. Ook de situatie van de arbeiders is onderwerp in de lezing.”

De entree voor deze lezing bedraagt 5 euro inclusief twee keer koffie of thee.

Bingomiddag

Op woensdag 8 februari is er een gezellige bingo in Wijkcentrum Swaenswijk. De bingomiddag begint om 14.00 uur. De entree is 6 euro inclusief twee gratis consumpties. 

Snertmaaltijd

Op donderdag 9 februari kunnen bezoekers in het wijkcentrum genieten van een heerlijke snertmaaltijd. Het is noodzakelijk om vóór 6 februari voor deze maaltijd aan te melden via het e-mailadres: bestuur@wijkcentrumswaenswijk.nl of via tel.: 06-22333260. De snertmaaltijd begint om 12.00 uur en de kosten zijn 5 euro per persoon. 

De ingang van Wijkcentrum Swaenswijk is te vinden aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. 

Meer informatie over de activiteiten: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.

Arjan van 't Riet vertelt op maandag 6 februari over ‘Dakpannen en stenen bij de Oude Rijn’.