Hendrik Groen komt naar Theater Castellum

Cultuur
Beau Schneider staat op de planken van Castellum.
Beau Schneider staat op de planken van Castellum. (Foto: Raymond van Olphen)

ALPHEN - In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Na de sluiting van zijn tehuis in Amsterdam-Noord is Hendrik verhuisd naar Bergen aan Zee. Hij moet constateren dat hij steeds vergeetachtiger wordt en besluit in deze ontroerende komedie opnieuw een dagboek bij te houden om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten. Naast Beau is ook Britte Lagcher weer in de hoofdrol te zien.

Vader als inspiratie

Beau vindt deze 90-jarige Hendrik het moeilijkst om te spelen. “Hij praat namelijk continu. Humor is zijn medicijn, want Hendrik verliest natuurlijk nooit zijn gevoel voor humor. Zijn gebrek aan geheugen lost hij op met lichtvoetigheid en geestigheid. Dat zag ik ook bij mijn vader.” Eric Schneider (87), gerespecteerd toneelspeler en schrijver, overleed vorig jaar. Beau bracht veel tijd met hem door en verbaasde zich er weleens over hoe parallel het leven van zijn vader liep aan dat van Hendrik Groen, die hij dus zelf speelde op het toneel.

Al voor de eerste ‘Hendrik Groen’ had Beau zijn vader goed bestudeerd. Hoe hij praatte en vooral hoe hij bewoog: het aarzelende dat veel ouderen kunnen hebben. “Hij vond het wel gek dat ik zo op hem lette,” zegt Schneider lachend. “Maar het kwam goed van pas: ik moest een senior spelen en had mijn vader als inspiratie.”

Tickets

Op zaterdag 18 februari (aanvang 20.15 uur) is ‘Opgewekt naar de eindstreep’ te zien in Alphen aan den Rijn. Het adres is Rijnplein 1-3. Kaarten zijn te koop via www.theatercastellum.nl.