Gratis proefles voor hartpatiënten

Cultuur
Gratis proefles voor hartpatiënten.
Gratis proefles voor hartpatiënten. (Foto: Aangeleverd De Thermen2)

ALPHEN - Er is op 7 en 14 februari is van 9.00 tot 10.00 uur een gratis proefles Hart in beweging voor mensen met hartklachten of revalidanten. De proefles is in zwembad De Hoorn in Alphen.

Hart in beweging is voor mensen met hartklachten of revalidanten, na bijvoorbeeld een hartaanval. Voor deze groep is voldoende bewegen extra belangrijk voor de gezondheid van het hart.

Door te bewegen in het water zorg je ervoor dat het vertrouwen tussen jou en je hart weer terugkeert, wat van groot belang is. De angst voor inspanning verminderen met specifieke oefeningen of verdwijnen zelfs helemaal. Kim Veldkamp, vestigingsmanager zwembad De Hoorn: “In zwembad De Hoorn traint wekelijks een vaste groep met elkaar. Sinds corona is dat aantal iets teruggelopen. Heel erg zonde, want het hart is een spier dat je door rustig te trainen sterker maakt waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen en je weer vertrouwen kunt krijgen in je eigen lijf.”

Voordelen

Het bewegen in het water biedt verschillende voordelen; de zwaartekracht wordt bij het verblijf in het water vrijwel volledig gecompenseerd door de opwaartse kracht. Hierdoor is bewegen makkelijker, wordt het lichaam minder belast en kan het in grote maten ontspannen.

Veiligheid

Tijdens de lessen staan veiligheid, beweging en sportplezier centraal wat gegarandeerd wordt voor elke deelnemer. De lessen worden gegeven door een gespecialiseerde trainer die exact weet welke oefeningen van belang zijn tijdens de les. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van deze lessen.