Klassieker La Dolce Vita bij Parkvilla

Cultuur
Binnenkort is La Dolce Vita te zien in Parkvilla.
Binnenkort is La Dolce Vita te zien in Parkvilla. (Foto: Parkvilla)

ALPHEN - In het kader van de klassieke films die Parkvilla regelmatig draait, is binnenkort La Dolce Vita te zien. In deze wereldberoemde Italiaans-Franse dramafilm vat Marcello Mastroianni -een cynische sensatiejournalist- een onverwachte passie op voor de hoogblonde filmster Sylvia, gespeeld door Anita Ekberg.

In het kielzog van deze opkomende ster deint hij mee op de golven van het Romeinse jetsetleven en ontdekt dat onder de vernislaag van ‘het zoete leven’ verveling, twijfel en chaos schuilgaat.

La Dolce Vita is een mooi portret in zwart-wit van de Italiaanse hoofdstad in de vroege jaren zestig. Regisseur Fellini vond de perfecte vorm en stijl om het thema te verbeelden. Rome’s aristocratie speelt zichzelf, maar de beroemde Via Veneto, trefpunt van de internationale beau monde in de jaren zestig, is in de studio nagebouwd.

Federico Fellini wordt gezien als een van de markantste Italiaanse regisseurs van de 20e eeuw. In zijn carrière ontving hij vier keer de Oscar voor de beste buitenlandse film, waaronder voor La Dolce Vita.

Ontvangst

In Spanje werd La dolce vita verboden tot de dood van generaal Franco in 1975. De term paparazzo vond dankzij deze film ingang in het algemene taalgebruik. Het woord verwijst naar de achternaam van de opdringerige persfotograaf Paparazzo.

Vr 10 feb. 19.30 uur en zo 19 feb. 13.30 uur te zien op groot doek in de theaterzaal.