Erwin Nyhoff kruipt in de huid van Elvis in voorstelling in Castellum

Cultuur
Erwin Nyhoff kruipt in de huid van Elvis in voorstelling in Castellum.
Erwin Nyhoff kruipt in de huid van Elvis in voorstelling in Castellum. (Foto: Aangeleverd mbnproducties)

ALPHEN - “Elvis was de eerste grote held in mijn leven. Als jochie van een jaar of vier zag ik hem op de Duitse tv, in zwart wit. Ik was enorm onder de indruk”, zegt Erwin Nyhoff. “Die schokkende heupbewegingen, die rauwe muziek. Al die gillende meiden. Dat was voor mij de oerknal van de rock and roll.’’ De voortelling Elvis The Music – The King is 15 maart in Castellum in Alphen.

Aan het woord is zanger/gitarist Erwin Nyhoff. Hij is het stralend middelpunt van een wervelende muzikale show die helemaal in het teken staat van Elvis Presley, nog altijd de enige echte Koning van de Rock And Roll. Tussen 1953 en 1977 nam The Pelvis meer dan 700 liedjes op, waarvan het merendeel tot klassieke rocksongs gerekend mag worden. Always on My Mind, That’s Allright, Are You Lonesome Tonight, Hounddog, Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock, ze hebben allemaal een plaatsje in het collectieve geheugen van muziekliefhebbers waar ook ter wereld.

Verplaatst

In deze show verplaatst Erwin zich helemaal in de persoon van Elvis en samen met een 10-koppige superband neemt hij een duik in diens repertoire. Inclusief blazers, achtergrondvocalisten en een fraaie lichtshow. Al die elementen samen zorgen ervoor dat de legendarische zanger een avondje helemaal tot leven komt.

Erwin: “We willen in deze show de verschillende kanten van Elvis laten zien en horen. Die man had zo’n brede kijk op muziek. Of het nou een blues-, country- of gospelliedje was, hij draaide er zijn hand niet voor om. En hij wist er zijn eigen persoonlijke draai aan te geven. Het is de bedoeling om in het programma voor de pauze de nadruk iets meer te leggen op het werk van Elvis in de jaren vijftig, zijn pure rock and roll periode.

‘Hij was een stijlicoon bij alles wat hij deed’

Grote hits

Na de pauze komt dan de Elvis uit de late jaren zestig tot aan zijn dood in 1977 aan bod. Natuurlijk komen al z’n grote hits voorbij, maar we willen toch ook een paar pareltjes laten horen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Zoals If I Can Dream. ‘’

“Ik probeer niet om Elvis te imiteren,’’ benadrukt Erwin. “Mijn doel is om de geest en energie van zijn muziek over te brengen. Deze show is een eerbetoon aan de muziek van Elvis.”

Rode draad

De liedjes van de Koning van de Rock and Roll hebben altijd als rode draad door het leven van Erwin gelopen. “Mijn vader had heel wat elpees van hem in de kast staan en ik probeerde al die nummers mee te zingen,” herinnert hij zich glimlachend. “Elvis had een heel breed repertoire en mijn vroege liefde voor zijn muziek heeft er mee voor gezorgd dat ik later als muzikant behoorlijk veelzijdig ben geworden. Bij de verschillende stadia in mijn carrière dacht ik steeds: hoe zou Elvis dat beleefd hebben? Hij kijkt bij wijze van spreken nog altijd mee over mijn schouder. Hij is een soort mentor voor mij gebleven. Ik heb Elvis dan wel nooit persoonlijk ontmoet, maar ik heb wel eens gespeeld met z’n oorspronkelijke begeleiders D.J. Fontana en Scotty Moore. En ik heb eens een liedje opgenomen in dezelfde studio in Amerika waar hij ook opnam, dus ik ben wel heel dicht bij de bron geweest.’’

Onderschatten

“Nee, je moet Elvis niet onderschatten,’’ vindt Erwin. “Hij was een stijlicoon bij alles wat hij deed. In alles had hij een eigen stijl, zowel qua zingen, bewegen als kleding. Maar ook als producer. Hij produceerde al zijn plaatopnames zelf, hij liet zich niets aanpraten en had een hele duidelijke eigen visie op hoe een liedje moest klinken. Hij was dus allesbehalve een simpele jongen die zomaar iets deed. En als ik dat in deze show aan het publiek duidelijk kan maken, heb ik mijn doel bereikt.’’ Kaarten via https://theatercastellum.nl/.