De Verleiders komen terug naar Castellum

Cultuur
De Verleiders komen terug naar Castellum.
De Verleiders komen terug naar Castellum. (Foto: ©Raymond van Olphen)

ALPHEN - In 2014 verrasten De Verleiders het land met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Verbijsterde bezoekers, uitverkochte zalen, een burgerinitiatief, plenaire bespreking in de Tweede Kamer en een drie jaar durend onderzoek door de WRR volgden. Nu er een nieuw betaalmiddel aankomt, is het tijd voor een vervolg op de theaterhit, die ook in Alphen is te zien.

‘Door de bank genomen: Tien jaar later’ is op 31 maart te zien in Theater Castellum. Met een wervelende mix van korte lezingen, scènes, interactie met de zaal, grappen én ernst weten De Verleiders al jaren een groot publiek te boeien. Ze staan erom bekend dat ze de macht in de bestuurskamers op een ludieke manier aan de kaak stellen. Naast ‘oer-Verleiders’ Victor Löw, Pierre Bokma en George van Houts staan er twee nieuwe aanwinsten op het toneel: Adam Kissequel en Linde van den Heuvel.

Acteur en schrijver George van Houts: “We lieten in 2014 zien dat banken geld maken uit… niets! Door geld aan ons uit te lenen. Commerciële partijen beslissen zo over ons geld, dat wisten veel mensen niet.” Op dit moment wordt de Central Bank Digital Currency (CBDC) ontwikkeld. Met dit nieuwe geldstelsel verschuift de macht van private banken naar de centrale bank. Maar is de CBDC alleen maar goed nieuws?

Steen boven

Opnieuw halen De Verleiders op vlijmscherpe wijze de onderste steen boven. Een kritische blik op onze tijd in een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges, zoals altijd met (bijtende) humor. Van Houts: “Uiteindelijk hopen we dat ons publiek zich gaat verdiepen in de CBDC en welke mogelijkheden er zijn voor die digitale munt.”

Tickets

Kaarten voor de voorstelling op vrijdag 31 maart (aanvang 20:15 uur) zijn te koop via de website van het theater: www.theatercastellum.nl. Castellum is gevestigd aan het Rijnplein 1-3 in Alphen.