Het Alphense bruggedicht wordt aangebracht: wachten in Alphen is nooit meer hetzelfde

Cultuur
In drie nachten tussen 14 april tot 8 mei wordt er een bruggedicht aan de onderzijde van de Alphensebrug geschilderd.
In drie nachten tussen 14 april tot 8 mei wordt er een bruggedicht aan de onderzijde van de Alphensebrug geschilderd. (Foto: KHABBAZ)

ALPHEN - In drie nachten tussen 14 april tot 8 mei wordt er een bruggedicht aan de onderzijde van de Alphensebrug geschilderd. Kimm Mulder heeft het gedicht geschreven. Zij is de winnaar van de poëzie-oproep die speciaal hiervoor vorig jaar is uitgezet. Het bruggedicht pronkt binnenkort op dit centrale verbindingspunt in Alphen.

De uitvoering duurt naar verwachting drie avonden en nachten in een weekend. Voor het schilderwerk moet het weer wel goed en droog zijn. Daarom staan hiervoor vier weekenden tussen 14 april en 8 mei gepland. Het gedicht wordt door een gespecialiseerd schildersbedrijf vanaf de kade, met een hoogwerker aan de onderkant van de brug geschilderd. Het is niet mogelijk om dit vanaf het water te doen.

Iedere inwoner en iedereen met een connectie met Alphen aan den Rijn kon vorig jaar een gedicht insturen. Een commissie van onder anderen de Alphense stadsdichter, de Provinciedichter, een dichter van het Blauwe Waas, inwoner Silvana Spee selecteerde het gedicht van Kimm Mulder uit 136 inzendingen. Mulder woonde 14 jaar in Alphen aan en is ook bekend onder de naam De Perkamentdichter. De jury schreef onder meer over dit gedicht: “Het toont taalplezier, spreekt tot de verbeelding en klinkt als een klok: er zit een lekkere beat in.”

‘Het toont taalplezier, spreekt tot de verbeelding’

Het idee voor het plaatsen van een bruggedicht kwam van de Alphense Silvana Spee. Zij benaderde in 2021 stichting de Zoek naar Schittering en de gemeente, die enthousiast op haar bewonersinitiatief reageerden en dit oppakten. De stichting realiseerde eerder elders bruggedichten en produceert nu in samenwerking met de gemeente en cultuurplatform KHABBAZ het Alphense bruggedicht. De realisatie wordt mogelijk gemaakt door stichting de Zoek naar Schittering in samenwerking met Gemeente Alphen aan den Rijn, Cultuurplatform KHABBAZ en Stadshart/Het Alphense Centrum, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal, gezelschap Het Blauwe Waas en GEEN POEHA. Het project wordt gefinancierd door Gemeente Alphen aan den Rijn, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, het Alphense Stadshart, Stichting Zabawas en gesponsord door Versluys Verkeerstechniek BV en Doornbos Equipment BV.