Vikingen vieren zomer in Museumpark Archeon

Historie
De Vikingen in Archeon zijn vredelievend.
De Vikingen in Archeon zijn vredelievend. (Foto: Archeon)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Vikingen vieren de zomer in Museumpark Archeon op zaterdag 28 en zondag 29 augustus. Net als duizend jaar geleden brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoekers kunnen de Noormannen, het kampement, de markt en hun dagelijks leven ontdekken.

De Vikingen hadden volgens Archeon een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat nu Nederland is, hebben zij gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad heette. Keer op keer is deze gebrandschat; uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven. Bij het Limburgse dorpje Asselt of Elsloo hadden de Noormannen een paar jaar een versterkt kamp in gebruik van waaruit ze jaarlijks op strooptocht gingen. In 882 had hier de belegering van Asselt plaats. Ook in het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant gingen de Deense Vikingen tekeer.

Gelukkig zijn de Noormannen die in Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn tal van kraampjes die volgens Archeon van alles verkopen: van sieraden tot kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil: zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. Ze zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers. De Noormannen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taalfamilie. 

Voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen en hun haren kammen

Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door Noormannen zijn gebruikt zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over hen. De Engelsen vonden hen maar raar: voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. “Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. En dan kan je er maar beter een beetje netjes uitzien”, aldus Archeon.

Een veilig bezoek

Archeon voert de maatregelen door uit het protocol ‘Samen een veilig bezoek aan Archeon’, die aansluiten bij de richtlijnen van het RIVM. Dit protocol is samengesteld aan de hand van het protocol Club van 11, de Nederlandse Museumvereniging en het coronaprotocolteam van Archeon. “Doordat we deze maatregelen strikt naleven, zorgen we ervoor dat jouw dagje uit plezierig blijft verlopen.”

Reserveer vooraf

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houden wij de bezoekaantallen onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl.

Lees meer over de maatregelen op de onderstaande website:

archeon.nl/nl/archeon-is-weer-open.html. 

Ook het dagelijks leven kun je ontdekken.
Van alles is te koop in Archeon.