De nationale sinterklaasboeken zijn er weer.
De nationale sinterklaasboeken zijn er weer. (Foto: Aangeleverd)

Winactie: drie nieuwe sinterklaasboeken van bekende Nederlanders

Lezers-actie

REGIO - De nationale sinterklaasboeken zijn er weer! Die zijn sinds 2003 jaarlijks gratis verkrijgbaar bij deelnemende supermarkten. De prentenboeken stimuleren het voorlezen aan jonge kinderen én het zelf lezen ervan. Zo vergroten kinderen hun woordenschat, creativiteit en gevoel voor taal. Bovendien versterken de sinterklaasboeken de band tussen (groot)ouders en kinderen, juist in de gezellige periode dat kinderen naar het sinterklaasfeest toeleven.

De nieuwe prentenboeken voor 2022 zijn geschreven door Gerard Joling, Tooske Ragas en Jamai Loman.

Gerard Joling vindt het ontzettend leuk dat hij voor de boeken is gevraagd en had volop inspiratie. “Ik heb een aantal verhalen geschreven en uiteindelijk is één ervan voor het boek verder uitgewerkt”, vertelt hij. Dat hij zoveel inspiratie had voor een leuk sinterklaasverhaal is volgens hem niet zo verwonderlijk. De sinterklaastraditie was belangrijk in huize Joling. “Ik woonde in de Havenstraat in Schagen, dus uiteraard bij de haven waar de Sint aankwam. Wij gingen als kinderen dan ook altijd kijken. Dan zaten we op de grindbergen om de aankomst van Sinterklaas te zien. Dat was spannend. Daarna liepen we altijd achter de drumband in de optocht mee.”

Jeugdherinnering

Deze jeugdherinnering, maar ook zijn eigen muzikaliteit, is dan ook de basis voor zijn sinterklaasboek ‘De valse noot’. In dit verhaal is er paniek in het paleis van de Sint, want de Pietenband kan alleen nog maar valse noten spelen na het eten van foute pepernoten. Dus moet er hals-over-kop een nieuwe act komen voor de intocht in Nederland. Maar die acts mislukken allemaal op mysterieuze wijze.

Nooit geschreven

“Ik had nog nooit een boek geschreven, maar ik vond het leuk om te doen. Ook bijzonder om de prachtige tekeningen te zien die Richard Feld bij mijn verhaal heeft gemaakt. Ik vind het sowieso enorm knap als iemand zo goed kan tekenen. De illustraties voegen echt iets toe”, zegt Gerard Joling.

‘Bij ons thuis werd veel gelezen’ - Gerard Joling

Groots gevierd

Het sinterklaasfeest werd bij Gerard Joling thuis altijd groots gevierd. “Voor ons als kinderen was het natuurlijk enorm spannend als er ineens op de deur werd gebonsd en er een grote zak cadeautjes voor de deur stond. Daar zat van alles in, een goocheldoos maar ook een chocoladeletter of chocoladekikkers. Ik bewaar warme herinneringen aan die tijd,’ zegt hij. ‘Het sinterklaasfeest hoort echt bij de Nederlandse folklore en moeten we in ere houden. En als de Pieten er dan anders uitzien dan vroeger, maakt mij niet uit. Als je er iemand blij mee maakt, vind ik het prima.”

Gerard Joling hoopt dat zijn boek de kinderen zal stimuleren om te gaan lezen. “Bij ons thuis werd veel gelezen. Ik kom uit een gereformeerd gezin en er werden altijd veel Bijbelverhalen voorgelezen,’ zegt Gerard Joling. ‘Ook heb ik op school een keer de voorleeswedstrijd gewonnen. Op school las de juf ook altijd voor uit de Bijbel. Ik was erg geïnteresseerd in de verhalen en hing aan haar lippen.”

Tooske Ragas en Jamai Loman zijn de andere auteurs van de nationale sinterklaasboeken. Tooske schreef het boek ‘Koen in mijn schoen’ en Jamai maakte het boek ‘Sint is zijn ring kwijt’.

Sinterklaasboek

Het is voor de negentiende keer dat bekende Nederlanders een sinterklaasboek schrijven. De boeken zijn bij aankoop van actieproducten van Unilever verkrijgbaar bij de supermarkten PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.

Lezers van deze krant maken via deze lezersactie kans op een gratis boek. Mail ons op redactie.aln@rodi.nl het antwoord op de volgende vraag: waarom is er paniek in het paleis van de Sint?

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.