Kaj Elhorst en Arie van den Ende: ‘Laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt.
Kaj Elhorst en Arie van den Ende: ‘Laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt. (Foto: Marieke Roggeveen)

Boek De Alphense Taalisman ‘prikkelend en met rake visies’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN– Onder begeleiding van Kaj Elhorst, correspondent van het Alphens Nieuwsblad en voormalig stadsdichter van Alphen aan den Rijn, heeft Uitgeverij Betelgeuze kort geleden een nieuw boek gelanceerd: ‘De Alphense Taalisman’. Aan dit boek hebben ongeveer zestig dichters en schrijvers uit Alphen aan den Rijn, de rest van Nederland en België een bijdrage geleverd.

Marieke Roggeveen

In de mooi vormgegeven bundel, met harde kaft en leeslint, verwijst de huidige stadsdichter Lisa Veldkamp naar het jaar 2020: “Het jaar dat wij op zoveel mogelijk fronten het liefst zo snel mogelijk willen vergeten, achter ons laten. Blik gericht op de toekomst. Maar uit de misère, de moedeloosheid en het eindeloze wachten op betere tijden, kwam ook heel veel inspiratie bovendrijven.”

Taalkunstenaars

“De bundel is ontstaan in de periode waarin de maandelijkse bijeenkomsten van Stichting AlphenTaal vanwege corona niet door konden gaan,” licht Kaj Elhorst toe. “Op deze bijeenkomsten bezoekt een grote groep schrijvers en dichters uit heel Nederland en Vlaanderen ons Open Podium om aan een breed publiek iets van hun werk te laten horen. Hiermee zijn wij begonnen in 2017, eerst in Theater Castellum en nu in de Muziekschool. Na de zomerperiode gaan wij hier weer mee beginnen. 

”Deze bundel, deze Ta(a)lisman, komt voort uit de coronaperiode.

Tijdens de coronatijd ontstond vanuit AlphenTaal het idee om een bundel samen te stellen met verhalen en gedichten van taalkunstenaars uit Alphen aan den Rijn en meer, die ik hiervoor heb uitgenodigd. Vervolgens heb ik de Alphense Uitgeverij Betzelgeuze benaderd, met wie ik al langere tijd een prettige samenwerking heb, en is uiteindelijk ‘De Alphense Taalisman’ tot stand gekomen. Of zoals Lisa Veldkamp het zo mooi verwoordt in haar voorwoord: ”Deze bundel, deze Ta(a)lisman, komt voort uit de coronaperiode. Waarin wij als mensen, als woordkunstenaars, laten zien dat je niet altijd op zoek hoeft te gaan naar een lichtpuntje, je kunt het ook zijn.”

Leeslint

Arie van den Ende, directeur en uitgever van Uitgever Betelgeuze, is enthousiast over de bundel: “De beleving van de Coronacrisis wordt vanuit verschillende hoeken weergegeven, en ook worden er rake visies gegeven van wat er op dit moment in Nederland gebeurt.” “Het is prikkelend,” beaamt Kaj, “de gedichten en verhalen zetten je echt aan om na te denken over bepaalde dingen. De onderwerpen zijn gevarieerd en gaan bijvoorbeeld over: ‘Zinloos geweld’, ‘Daten in coronatijd’, ‘De Alphense Brug’ en ‘Het orgeltje van Zuster Gon’. Zelf heb ik het verhaal ‘Jaar van de varianten’ geschreven. Waar dit verhaal over gaat? Over iemand die zich heeft vast geworsteld in een bepaald soort werk en later ontdekt dat hij heel andere kwaliteiten heeft waardoor hem een nieuwe toekomst wacht. De Alphense Taalisman is echt een boek om steeds opnieuw op te pakken om een gedicht of verhaal te lezen, vandaar ook het leeslint… Ik zou zeggen: laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt!”

Vanwege corona is de verschijning van de Alphense Taalisman stilzwijgend verlopen. “Klopt,” bevestigen Arie en Kaj, “maar op het eerstvolgend eerste Open Podium, vrijdag 17 september, gaan wij hier alsnog een feestelijk tintje aan geven met een presentatie en/of officiële overhandiging. Hier gaan wij nog over nadenken.”

De Alphense Taalisman is verkrijgbaar bij Boekhandel Haasbeek (Winkelcentrum Herenhof en in de Julianastraat), bij Betelgeuze (www.uitgeverbetelgeuze.nl), en alle boekhandels van Nederland.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gemeente Alphen begint campagne tegen pesten met videoclip Nieuws 29 jun, 14:12
Afbeelding
Voorkeur voor de Barrepolder Politiek 28 jun, 15:48
Afbeelding
CDA Alphen: ‘Bied boeren perspectief!’ Politiek 28 jun, 10:44
Afbeelding
Expositie bekijken in het Reghthuys Cultuur 28 jun, 10:00
Afbeelding
Nieuwe haring happen, hakken bij dj Charly Lownoise en meebrullen met Hollandse hits Cultuur 27 jun, 16:40
Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief