Kaj Elhorst en Arie van den Ende: ‘Laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt.
Kaj Elhorst en Arie van den Ende: ‘Laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt. (Foto: Marieke Roggeveen)

Boek De Alphense Taalisman ‘prikkelend en met rake visies’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN– Onder begeleiding van Kaj Elhorst, correspondent van het Alphens Nieuwsblad en voormalig stadsdichter van Alphen aan den Rijn, heeft Uitgeverij Betelgeuze kort geleden een nieuw boek gelanceerd: ‘De Alphense Taalisman’. Aan dit boek hebben ongeveer zestig dichters en schrijvers uit Alphen aan den Rijn, de rest van Nederland en België een bijdrage geleverd.

Marieke Roggeveen

In de mooi vormgegeven bundel, met harde kaft en leeslint, verwijst de huidige stadsdichter Lisa Veldkamp naar het jaar 2020: “Het jaar dat wij op zoveel mogelijk fronten het liefst zo snel mogelijk willen vergeten, achter ons laten. Blik gericht op de toekomst. Maar uit de misère, de moedeloosheid en het eindeloze wachten op betere tijden, kwam ook heel veel inspiratie bovendrijven.”

Taalkunstenaars

“De bundel is ontstaan in de periode waarin de maandelijkse bijeenkomsten van Stichting AlphenTaal vanwege corona niet door konden gaan,” licht Kaj Elhorst toe. “Op deze bijeenkomsten bezoekt een grote groep schrijvers en dichters uit heel Nederland en Vlaanderen ons Open Podium om aan een breed publiek iets van hun werk te laten horen. Hiermee zijn wij begonnen in 2017, eerst in Theater Castellum en nu in de Muziekschool. Na de zomerperiode gaan wij hier weer mee beginnen. 

”Deze bundel, deze Ta(a)lisman, komt voort uit de coronaperiode.

Tijdens de coronatijd ontstond vanuit AlphenTaal het idee om een bundel samen te stellen met verhalen en gedichten van taalkunstenaars uit Alphen aan den Rijn en meer, die ik hiervoor heb uitgenodigd. Vervolgens heb ik de Alphense Uitgeverij Betzelgeuze benaderd, met wie ik al langere tijd een prettige samenwerking heb, en is uiteindelijk ‘De Alphense Taalisman’ tot stand gekomen. Of zoals Lisa Veldkamp het zo mooi verwoordt in haar voorwoord: ”Deze bundel, deze Ta(a)lisman, komt voort uit de coronaperiode. Waarin wij als mensen, als woordkunstenaars, laten zien dat je niet altijd op zoek hoeft te gaan naar een lichtpuntje, je kunt het ook zijn.”

Leeslint

Arie van den Ende, directeur en uitgever van Uitgever Betelgeuze, is enthousiast over de bundel: “De beleving van de Coronacrisis wordt vanuit verschillende hoeken weergegeven, en ook worden er rake visies gegeven van wat er op dit moment in Nederland gebeurt.” “Het is prikkelend,” beaamt Kaj, “de gedichten en verhalen zetten je echt aan om na te denken over bepaalde dingen. De onderwerpen zijn gevarieerd en gaan bijvoorbeeld over: ‘Zinloos geweld’, ‘Daten in coronatijd’, ‘De Alphense Brug’ en ‘Het orgeltje van Zuster Gon’. Zelf heb ik het verhaal ‘Jaar van de varianten’ geschreven. Waar dit verhaal over gaat? Over iemand die zich heeft vast geworsteld in een bepaald soort werk en later ontdekt dat hij heel andere kwaliteiten heeft waardoor hem een nieuwe toekomst wacht. De Alphense Taalisman is echt een boek om steeds opnieuw op te pakken om een gedicht of verhaal te lezen, vandaar ook het leeslint… Ik zou zeggen: laat je maar verrassen door de creativiteit van de woordkunstenaars die hieraan hebben meegewerkt!”

Vanwege corona is de verschijning van de Alphense Taalisman stilzwijgend verlopen. “Klopt,” bevestigen Arie en Kaj, “maar op het eerstvolgend eerste Open Podium, vrijdag 17 september, gaan wij hier alsnog een feestelijk tintje aan geven met een presentatie en/of officiële overhandiging. Hier gaan wij nog over nadenken.”

De Alphense Taalisman is verkrijgbaar bij Boekhandel Haasbeek (Winkelcentrum Herenhof en in de Julianastraat), bij Betelgeuze (www.uitgeverbetelgeuze.nl), en alle boekhandels van Nederland.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief