Bijna vakantie, dus oogsttijd in de schoolmoestuin!

Nieuws
Voor de vakantie aanbreekt, wordt er geoogst in de schoolmoestuin van de Immanuelschool in Boskoop. Fay, Emily, Bregje, Thijs en Mitchell worden begeleid door 'moestuinmeester' Rens.
Voor de vakantie aanbreekt, wordt er geoogst in de schoolmoestuin van de Immanuelschool in Boskoop. Fay, Emily, Bregje, Thijs en Mitchell worden begeleid door 'moestuinmeester' Rens. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Oogsttijd! Bij de Immanuelschool in Boskoop doken de leerlingen de moestuin in. De kroppen sla, andijvie, paprika’s en courgettes staan er geweldig bij en zijn ‘ready to eat’. Deze week breekt de schoolvakantie aan, daarom wordt er nog snel geoogst. Leerlingen en ‘moestuinmeester’ Rens Kalkman kunnen genieten van een lekker maaltje.

Morvenna Goudkade

De kinderen hebben allemaal grote plastic zakken bij zich, die worden gevuld met zelfgekweekte groente. De moestuin, een initiatief van meester Rens (28) is een daverend succes. ,,In mei zijn we begonnen”, vertelt de leerkracht. ,,Het idee speelde al langer, maar nu hebben we het echt doorgezet. Zelf vind ik een schoolmoestuin erg leuk en ook collega’s en ouders waren enthousiast.” 

‘Dit is een biologische moestuin, met koffieprut’

De moestuin heeft een wonderbaarlijke oogst gehad, zo blijkt. Leerlingen Fay Koetsier, Emily Loef, Thijs Burger en Mitchell Koster (allemaal 12) en Bregje Wegerif (11) weten niet waar ze moeten beginnen met de opsomming. Het gaat van andijvie, rucola, rode kool en lente-ui tot bietjes, mierikswortel en driekleurensla. Maar dat is nog niet alles, roepen Thijs en Mitchell, gewapend met zelfgekweekte courgettes. ,,We hebben ook een lampionplant. Weet je niet wat dat is? Die krijgt groene lampionnen en daar zitten vruchtjes in.” 

In groepjes hebben ze regelmatig in de moestuin gewerkt, vertellen de kinderen. De kweek is heel voorspoedig verlopen en alles is heel goed gegroeid. ,,Dat komt omdat meester Rens er steeds koffieprut in gooit”, weet Thijs. ,,Dat klopt, de beste mest die je kunt krijgen”, zegt de meester. Hij is best trots. ,,We hebben geen enkel bestrijdingsmiddel of wat dan ook gebruikt. Dit is een echte biologische moestuin.”

‘In kwekersdorp Boskoop mag eigen kweek niet ontbreken’

Moestuiners klagen soms over vogels, insecten of slakken in de tuin, die de planten aanvreten. Of honden en katten in de moestuin. Is dat nog voorgekomen? Volgens de leerlingen hebben ze nergens last van gehad. Hoewel? De kleuters, uit groep 1 en 2, zorgen weleens voor gefronste wenkbrauwen. ,,Die lopen er steeds doorheen”, leggen de meiden uit. ,,Ze denken dat ze er kunnen spelen. Ze weten nog niet beter, hè?”

Meester Rens vertelt dat af en toe een blije kleuter met een paprika aan komt zetten. ,,Die hebben ze dan in de moestuin ‘gevonden’. Ik vind het niet erg, want zo leren ze wel dat groente uit de tuin komt en niet uit de supermarkt. Al leg ik wel even uit dat de groentes eerst goed moeten groeien, voordat je ze uit de tuin mag pakken.” De oudere kinderen hebben al veel ervaring, vertellen ze. ,,We hebben ook meegedaan met de Tuinbouw Battle.”

Hun leerkracht vindt het positief dat zijn leerlingen zo enthousiast bezig zijn met het groen. ,,In ons team bespreken we dat we de kinderen niet alleen rekenen en taal willen bijbrengen, maar ook waardering voor de natuur.” Lachend: ,,Zeker in een kwekersdorp als Boskoop, mag eigen kweek niet ontbreken.”

Wat ze gaan bereiden met hun eigen groente? De leerlingen blijken er wel raad mee te weten: pastasalade met rucola en gebakken courgette, driekleurensla met mozzarella en tomaat op stokbrood en courgettesoep zijn favorieten. 

En ook in de schoolvakantie wordt de moestuin goed verzorgd, zo wordt duidelijk. Meester Rens heeft zich daarvoor opgeworpen. ,,Ik kom regelmatig even een kijkje nemen, hoe alles erbij staat.”