De Rehobothschool helpt, met aardbeienplanten

Nieuws
Leerlingen van de Rehobothschool in Alphen worden verrast met taart, nadat zij de opbrengst van hun Tuinbouw Battle hebben gedoneerd aan Ethiopië.
Leerlingen van de Rehobothschool in Alphen worden verrast met taart, nadat zij de opbrengst van hun Tuinbouw Battle hebben gedoneerd aan Ethiopië. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP - Prachtige aardbeienplanten, enthousiaste kinderen en een succesvolle verkoop. De Tuinbouw Battle, voor bassischolen in de regio, kan niet meer stuk. Vorige week werd de uitslag bekend en bleek dat De Venen in Reeuwijk heeft gewonnen. De aanmoedigingsprijs gaat naar de Rehobothschool in Alphen, vanwege hun actie voor Ethiopië.

Morvenna Goudkade

Verrassing op de Rehobothschool! Anja van Tilburg van de Greenport Boskoop, die de Tuinbouw Battle op touw heeft gezet, stapt plotseling het klaslokaal binnen, met dozen aardbeien- en mangotaart. Juf Lisette Overdijk is op de hoogte, maar de kinderen zijn verbaasd en heel blij als blijkt dat ze een prijs hebben gewonnen. Aan de Tuinbouw Battle hebben 26 kinderen uit groep 7 en 8 meegedaan, vertelt juf Lisette. ,,Groep 8 is al vrij, dus die kinderen zijn er niet.” 

‘Het waterproject in Ethiopië is een heel mooi doel’ - Anja van Tilburg

De Rehoboth is tweede geworden in de battle. Vier scholen deden mee aan de eerste editie van de Tuinbouw Battle, naast De Venen en de Rehoboth, waren dat ook De Akker in Boskoop en de Montessorischool in Alphen. De Immanuelschool in Boskoop besloot op eigen initiatief later nog aan te haken. De school in Reeuwijk behaalde de hoogste opbrengst en is beloond met een grote taart, mét foto van de klas. 

‘Die mensen daar hebben het veel slechter dan wij’ - Ilse (11)

,,De kinderen van De Venen zijn met elkaar naar de McDonald’s geweest, ter afsluiting van het schooljaar, dat hebben ze betaald van hun verkoopbedrag”, vertelt Anja van Tilburg, voorafgaand aan het schoolbezoek. ,,Hartstikke leuk natuurlijk. Toch was ik ook onder de indruk van de Rehobothschool. Zij hebben hun opbrengst gedoneerd aan een goed doel, namelijk schoon drinkwater voor Ethiopië.”

In de klas legt ze uit dat de aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt, omdat de leerlingen zo goed aan anderen hebben gedacht. ,,Jullie hebben het geld gebruikt om andere mensen te helpen. Daarbij hebben jullie gekozen voor een waterproject in Ethiopië. Dat vind ik een heel mooi doel.” 

Tjalling Hoekman, Martijn Beukers, Janine Drost en Ilse de Vries (allemaal 11 jaar) vinden dan ook. ,,Het is van de Stichting Woord en Daad, die helpen de mensen daar”, weet Tjalling. ,,Met schoon water en zo.” Klasgenoot Ilse vindt dat belangrijk: ,,Die mensen daar hebben het veel slechter dan wij.” Leerlingen Adriana Stougi (11) en Wieke van den Berg (10) vertellen dat de klas een Ethiopisch meisje heeft ‘geadopteerd’. ,,Ze heet Eble, wij steunen haar, zodat ze naar school kan.” 

Nadat er foto’s zijn gemaakt op het schoolplein wordt het vruchtengebak aangesneden. Iedereen smult ervan. ,,Het is wel jammer dat de kinderen van groep 8 er niet zijn”, vindt juf Lisette. ,,Maar we zijn heel trots op hen. Zij hebben het ook heel goed gedaan.”

Meester Niek van Dijk komt even een kijkje nemen, hij heeft ook meegewerkt aan de Tuinbouw Battle. ,,Ik was meteen enthousiast; tuinieren vind ik erg leuk”, vertelt de leerkracht. ,,De leerlingen hebben het heel goed opgepakt. Ik heb nooit hoeven zeggen: zorg eens voor je aardbeienplant. Dat deden ze al uit zichzelf.” De kinderen waren ook inventief bij de kweek, zegt hij. ,,Op een gegeven moment zaten er luizen in een aardbeienplant. Toen is een van de leerlingen, Michelle, lieveheersbeestjes gaan zoeken. Ze wist dat die de luizen opeten. Biologische gewasbescherming dus. Echte moderne tuinbouw, haha.”