Hoofdrolspeler Ben Cramer op bezoek in Boskoop

Nieuws
Musicalster Ben Cramer speelt een hoofdrol in De Schone van Boskoop, het theaterstuk over 800 jaar Boskoop. Cramer kwam langs voor opnames voor de trailer, waaraan ook zangeres Tess Merlot meewerkt
Musicalster Ben Cramer speelt een hoofdrol in De Schone van Boskoop, het theaterstuk over 800 jaar Boskoop. Cramer kwam langs voor opnames voor de trailer, waaraan ook zangeres Tess Merlot meewerkt Foto: Jean-Paul Karting

BOSKOOP – Oplettende Boskopers hebben hem misschien gespot: Ben Cramer (74) was op bezoek in het kwekersdorp en met een speciale reden. De zanger, acteur en musicalster is hoofdrolspeler in De Schone van Boskoop, het theaterstuk over 800 jaar Boskoop. Cramer is nu te zien in de trailer, samen met zangeres Tess Merlot (31), de artiestennaam van kwekersdochter Tess van der Zwet. Bekijk hier de trailer.

Morvenna Goudkade

Bij het Boomkwekerijmuseum waren ze wel vereerd met de komst van Cramer. In de videoclip is hij te zien in de oude loods, aan de werkbank. Cramer beeldt een kweker uit, Van der Zwet is zijn dochter. Voor de video zijn ook opnames gemaakt bij veeteeltbedrijf F.J. de Jong & Zonen op het Reijerskoop in Boskoop en bij de kwekerij van Arie en Erwin Maaijen in de Halve Raak. 

Drijvende kracht achter de theaterproductie in wording is Jean-Paul Karting (50). Hij is bestuurslid bij Stichting 800 jaar Boskoop en besloot zijn passie voor theater in te zetten voor het jubileumjaar 2022. Karting is theatermaker en heeft een groot landelijk netwerk. Dat resulteert nu in een muziektheaterstuk met veel bekroonde professionals op het gebied van tekst, regie, licht, geluid en decorontwerp.  

De Schone van Boskoop, hoe een klein dorp de wereld veroverde, dat is het idee. Niet voor niets luidt de ondertitel: Van Boskoop tot New York. Het begon met fruitteelt, waaronder de beroemde appel die naamgever is van het stuk, en vervolgens werd Boskoop een wereldmerk in sierteelt.

,,Het plan krijgt steeds meer vorm”, zegt Karting, die sinds vier jaar met zijn echtgenoot in Boskoop woont en naar eigen zeggen ‘verliefd’ is op het dorp en de historie. 

Na de zomer zijn er castings, ook voor Boskopers

De Schone van Boskoop wordt landelijk gepromoot. Er komen volgend jaar maar liefst 27 voorstellingen, die allemaal plaatshebben in het Plantariumgebouw in Hazerswoude-Dorp. Momenteel wordt aan het script gewerkt en wordt de muziek geschreven, na de zomer zijn castings. Daar kunnen ook Boskopers aan meedoen. Ben Cramer hoeft geen auditie meer te doen. Zijn rol staat al vast. De zanger/acteur meldt zelf ook op zijn social media dat hij te zien is in De Schone van Boskoop. 

Cramer werd bekend met zijn lied Hij was maar een clown. Hij zong echter ook in musicals als Evita, Chicago en The Phantom of the Opera en was te zien als acteur in series en films als Flodder, Baantjer, Spangen, Costa en Westenwind. De laatste jaren was het rustig rond Cramer. In 2018 zong hij nog mee met De Toppers en in 2019 was hij panellid bij televisieprogramma Ranking The Stars. Maar nu is hij dus weer terug. 

Ben Cramer was blij met plant

Of Ben Cramer al bekend was met Boskoop? ,,Nou, het was zijn eerste bezoek, maar hij kent Boskoop wel van naam, vanwege de planten”, zegt Jean-Paul Karting. ,,Hij heeft een heel mooie tuin en houdt van tuinieren.” De zanger/acteur was erg blij met een plant, die hij kreeg van Erwin Maaijen, vertelt Karting. 

De Schone van Boskoop staat inmiddels al op de Nationale Theater Kassa voor voorreservering. Het stuk staat gepland vanaf volgend jaar medio juni.

Fenna Niesing (6) vindt het allemaal zeer interessant. De jeugdige kwekersdochter, haar vader is kweker Bas Niesing in het Voshol, is ook te zien in de trailer, mét de beroemde appel. Ze heeft het filmpje al bekeken, vertelt Fenna. ,,Ik vind hem wel goed.” Het is voor het eerst dat ze in een videoclip speelt. Wat is het volgende: een rol in het theaterstuk? ,,Ja! Mag dat ook, papa?”

Ben Cramer is te gast in Boskoop.