Minivakantie in de eigen regio: ‘Even helemaal eruit’

Nieuws
Joke Boin en Jos Timmermans (links) verrassen de familie Snepvangers uit Alphen met een compleet ingerichte tent voor hun minivakantie.
Joke Boin en Jos Timmermans (links) verrassen de familie Snepvangers uit Alphen met een compleet ingerichte tent voor hun minivakantie. Foto: Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE/ALPHEN – Zit een vakantie er even niet in? Vanwege de coronacrisis of een krappe beurs? Vrijwilligersorganisatie Actief Rijnwoude bedacht, speciaal voor inwoners van de gemeente Alphen, het project Groene Hart Recreatie Alphen aan den Rijn. De hele maand augustus kunnen inwoners nog gratis op mini-vakantie.

Morvenna Goudkade 

Op de NTKC-camping aan de Voorweg in Hazerswoude is alles gereed gemaakt voor de ontvangst van de familie Snepvangers. Er is een prachtig plekje voor hen uitgezocht, omringd door weelderig groen en een waterpartij. Vader Mattijs en moeder Cindy (allebei 42) gaan hier drie dagen kamperen met de kinderen Nancy (13) en Dylan (5). 

Een grote vierpersoonstent staat al klaar

Gastvrouw Joke Boin en projectleider Jos Timmermans van Actief Rijnwoude zijn er om hen te verwelkomen. Het gezin uit Alphen arriveert per fiets en scooter. 

Een grote ingerichte vierpersoonstent staat al voor hen klaar. Compleet met luchtbedden, tafel, stoeltjes en kookgerei. Mattijs vindt het ‘een luxe’. “Vroeger gingen wij elk jaar kamperen, in van die koepeltentjes, lekker de natuur in. Sinds de geboorte van Dylan zijn we niet meer weggeweest. Financieel is het krap. Ik hoop weer werk te vinden als programmeur, rekening houdend met mijn autisme.”

Er is keuze uit dagrecreatie, kamperen of bed & breakfast

Zijn vrouw Cindy doet schoonmaakwerk en maakt sieraden als hobby. “Ik ben ook mantelzorger voor Mattijs.”

Om er eens even helemaal uit te zijn, besloot het gezin zich aan te melden bij het project Groene Hart Recreatie. Daarbij zijn verschillende mogelijkheden. Onder de noemer ‘ontdek je plekje’ gaat het om dagrecreatie, waarbij inwoners hun tuin of buitengebied openstellen voor anderen. Voor een kleine vakantie van drie dagen is er keuze uit kamperen of verblijf in een bed & breakfast, ook weer in de eigen gemeente. Bijvoorbeeld in Zwammerdam, Koudekerk, Benthuizen of Hazerswoude. Ook biedt het project een stacaravan aan, deze is buiten de regio.

“Wij hebben gekozen voor kamperen”, vertelt Cindy. “Al hebben we nog nooit zo luxueus gekampeerd. Het is bijna ‘glamping’, haha.”

Joke Boin staat met de caravan ook op het terrein, samen met echtgenoot Jos. Het echtpaar is actief bij de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC), die 20 kampeerterreinen in beheer heeft. “Dit terrein in Hazerswoude is het grootst van allemaal, het is maar liefst tien hectare. Je kunt hier een mooie wandeling maken.”

Roeien bij Klein Giethoorn en boerengolf

Dat zijn de Snepvangers wel van plan. “We gaan er lekker op uit. We hebben vouchers gekregen voor Klein Giethoorn, daar gaan we roeien. En ook vouchers voor Jeu de Boer, boerengolf hebben we begrepen.” Toch gaan ze geen strakke planning maken. “We willen ook relaxen, kijken wat de dag ons brengt.”

Als zijn ze helemaal niet ver van huis, het voelt al heel anders, zegt de familie. “We voelen ons nu al een beetje op vakantie. We gaan ons zo meteen settelen in de tent en dan de boel eens verkennen.”

Als we drie dagen later nog eens informeren hoe het geweest is, vertelt Jos Timmermans namens de familie dat ze hebben genoten. “Ze zijn er echt even helemaal uit geweest. Het was een groot succes. Al was drie dagen eigenlijk te kort, ze hadden nog wel langer willen blijven.”