Lokale omroepen tekenen voor samenwerking

Nieuws
Lokale omroepen hebben de handen ineen geslagen.
Lokale omroepen hebben de handen ineen geslagen. (Foto: aangeleverd)

REGIO- De lokale publieke omroepen Studio Alphen, Studio Kaag en Braassem en RTV Hollands Midden hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend. Met die overeenkomst spreken de omroepen van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop de intentie uit om in de toekomst tot een streekomroep te komen.

Met de vorming van een streekomroep verwachten de drie lokale omroepen de journalistieke kwaliteit en financiële armslag te kunnen verbeteren. “Nu we de krachten bundelen kunnen we nog meer inwoners in de regio van goede en betrouwbare informatie voorzien”, zegt Ben Schuttenbeld, voorzitter van Studio Alphen.

In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en lokale stakeholders heeft de NLPO, de overkoepelende organisatie voor lokale publieke omroepen, een geleidelijke omvorming in kaart gebracht. Ongeveer 240 individuele omroepen streven ernaar om ongeveer tachtig gefuseerde of samenwerkende lokale streekomroepen te vormen. Studio Alphen, Studio Kaag en Braassem en Nieuwkoop zijn aangewezen om dit samen voor elkaar te krijgen.

De drie lokale omroepen behouden de eigen identiteit en de individuele besturen blijven verantwoordelijk voor de eigen begroting. Ze zullen zowel bestuurlijk, inhoudelijk als organisatorisch naar elkaar toegroeien. “We willen onze kracht, onze sterke positie als zender met het Hollandse geluid behouden. Voor onze vaste luisteraars en volgers verandert er op dat gebied weinig”, zegt Arie Muilwijk, voorzitter van RTV Hollands Midden. “Op het gebied van nieuws, sport, techniek en digitalisering blijven we door de samenwerking bij de tijd.”

Vanaf het nieuwe sportseizoen start een eerste tastbare samenwerking, waarbij de drie omroepen producties uitwisselen. In de komende periode wordt onderzocht waar nog meer samenwerkingsmogelijkheden liggen. Studio Alphen en Studio Kaag en Braassem werken al langer samen. “Wij zijn erg blij met de samenwerking die we enkele jaren geleden met Studio Alphen zijn aangegaan”, zegt Barry Verdel, voorzitter van Studio Kaag en Braassem. “Eerlijk gezegd denk ik dat we zonder die samenwerking niet meer hadden bestaan.”