‘Ik mocht een mening hebben en me ontplooien’

Nieuws
René Driesen ontdekte hoe belangrijk onderwijs kan zijn, tijdens zijn middelbare schooltijd op het Ashram College in Alphen.
René Driesen ontdekte hoe belangrijk onderwijs kan zijn, tijdens zijn middelbare schooltijd op het Ashram College in Alphen. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP – Zijn wiegje stond in Boskoop, later verhuisde René Driesen (61) naar Alphen, waar hij zich vestigde met zijn gezin. We kennen hem als bevlogen raadslid voor GroenLinks, docent en loopbaancoach, voorvechter van cultureel erfgoed en liefhebber van popmuziek. De oorsprong van dit alles: de schooltijd van René.

Morvenna Goudkade 

“Als kind zat ik op de Sint Jozefschool in Boskoop”, vertelt René. “Een heel strenge school, kind-onvriendelijk zelfs. Je werd er lichamelijk en geestelijk afgestraft.” Hij leefde helemaal op toen hij naar de middelbare school ging: het Ashram College in Alphen, dat momenteel wordt gesloopt voor nieuwbouw. 

“Ik kwam van de hel in de hemel. Een totaal ander onderwijsklimaat: wij zijn een opleiding voor mondige mensen, zeiden ze daar. Wat op de Jozefschool werd onderdrukt, kreeg op het Ashram alle ruimte. Ik mocht opeens een mening hebben en ik mocht me ontplooien. Ik ontdekte er ook de popmuziek, ik ging drummen, gitaar spelen, zingen.” 

‘Ik kwam van de hel in de hemel’

Een ander gevoelig onderwerp uit zijn jeugd, rangen en standen, daar is op het Ashram ook mee afgerekend. “Ik noemde dat de hoeden en de petten”, blikt René terug. “De knechten droegen een pet, de bazen een hoed. Mijn vader droeg altijd een pet, tot hij in een andere positie kwam. Toen mocht hij voor het eerst een hoed. In de kerk zaten de hoeden voorin, de petten achterin. Dat ging tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in. Ik was al jong aanhanger van de PSP; ik wilde gelijkheid voor alle mensen. Op het Ashram was alles heel democratisch, je had discussies, iedereen telde mee. Een verademing.” 

‘Het onderwijs was mijn missie’

Zijn politieke bewustzijn is gevoed door school, vertelt René. “De Jozefschool was autoritair, op het Ashram vroegen ze: wat vind jij ervan? Je mening werd steeds gevraagd. Ik ging dus over van alles nadenken.” Het was voor hem een eyeopener, zegt René. “Onderwijs kan je maken en breken. Het kan echt het verschil maken. Ik dacht: Dit is mijn missie: het onderwijs in, leraar worden.” Hij ging naar de lerarenopleiding, geschiedenis en aardrijkskunde. “Het liefst wilde ik de cirkel rond hebben en leraar worden op het Ashram, maar er waren nooit vacatures voor mijn vak. Wel heb ik er stagegelopen.” Na een tijd als docent te hebben gewerkt, koos hij voor coaching, op het gebied van studie en beroepskeuze. “Dat vond ik uiteindelijk bevredigender. Zoveel jongeren die geen idee hadden wat ze moesten met hun leven. Ik kon helpen.” 

Toen de PSP opging in GroenLinks, is René raadslid geworden. “Ik heb een mening over dingen, sinds het Ashram, en ik wil mijn verantwoordelijkheid pakken. Bovendien vind ik het werk als raadslid heel boeiend. Werkbezoeken, algemene beschouwingen, ook debatten vind ik interessant. Daarbij houd ik ervan om de verbinding te zoeken met anderen.” In zijn werk als raadslid komt zijn historische belangstelling ook weer terug: met de portefeuille erfgoed. “Ik ben ook lid van de historische verenigingen, in Alphen en in Boskoop.” Uiteindelijk zijn al zijn interesses en passies gevoed op het Ashram College, blikt hij terug. “Het was een plek voor mensen van alle gezindten. In het midden van de school waren de expressievakken, zo symbolisch. De aula was een podium.” Dat juist die aula is gesloopt, heeft hem geraakt. “Het maakte de school bijzonder, waardoor het voelde als een thuis.” Zijn oude Ashram T-shirt draagt hij nog steeds met trots, zegt René. “De school heeft me gevormd tot wat ik ben, een mondig mens dat doet wat hij wil en wat hij kan.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 350.