Nico Jansen: ‘Met deze bus halen wij de producten op bij vaste supermarkten, groothandels en een broodfabriek‘
Nico Jansen: ‘Met deze bus halen wij de producten op bij vaste supermarkten, groothandels en een broodfabriek‘ Foto: Marieke Roggeveen

Vrijwilliger bij de Voedselbank: ‘Wij zijn allergisch voor weggooien’

Nieuws

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Nico Jansen is één van de veertig vrijwilligers bij de Voedselbank Alphen aan den Rijn en Omstreken. “Nadat ik vijf jaar geleden ben gestopt met mijn betonboorbedrijf, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk”, begint Nico te vertellen. “Nadat ik een advertentie las van de Voedselbank, wist ik meteen: dit is wat ik zoek! Een non-profit organisatie met een goede doelstelling en ook met werk dat bij mij past. Bovendien komt mijn ervaring met het rijden van een bus met aanhanger hier goed van pas.” 

Voedselbank

De Voedselbank Alphen aan den Rijn en Omstreken ondersteunt ruim 200 gezinnen die (tijdelijk) niet in staat zijn zichzelf financieel te redden. Dit doen zij door het verstrekken van wekelijkse voedselpakketten op twee uitdeellocaties: in een pand aan de Briljantstraat in Alphen en in de Bethelkerk in Boskoop. De producten voor deze pakketten haalt de Voedselbank op bij vaste leveranciers en groothandels, met wie zij samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan. Verder ontvangt de Voedselbank producten vanuit initiatieven door kerken, serviceclubs en onder de bevolking. 

Uitdeellocaties

“Hier begint het allemaal”, vertelt Nico in de loods in Ter Aar, wijzend naar de stellingen die vol staan met kratten: “Hier slaan we alle houdbare producten op. Het vlees bewaren wij in de vriezer en de zuivelproducten en groente gaan in de koeling. Het is hier echt een bedrijf: op maandag zetten vrijwilligers alle producten in de juiste schappen die nodig zijn voor de woensdag. Op dinsdag gaan vrijwilligers, onder wie ikzelf, langs vaste supermarkten, groothandels en een broodfabriek om nieuwe voorraden op te halen en naar de loods te brengen.”

‘Zeg nooit dat jou zoiets niet zal gebeuren, want het kan iedereen gebeuren’ - Nico Jansen

“Op woensdag vullen veertien vrijwilligers de uitdeelkratten met producten en laden deze daarna in de bus met aanhangwagen voor vervoer op donderdag naar de twee uitdeellocaties”, vervolgt Nico. “Tevens vullen we twintig tassen die door vier vrijwilligers bij de gezinnen worden bezorgd, die door omstandigheden niet in staat zijn om de pakketten zelf op te komen halen. Aan het einde van de donderdag brengen we de lege kratten en eventuele restanten terug naar de loods. Ook is er donderdag nog een avonduitdeel voor de mensen die overdag niet kunnen en vrijdag wordt alles opgeruimd en schoongemaakt. Dan zit de ‘werkweek’ er weer op. Eh, bijna dan: eventuele restanten die niet we niet kunnen bewaren, gaan naar de organisatie ‘Ik kook ook voor jou’. Wij zijn allergisch voor weggooien.”

Geluk

Regelmatig krijgt de Voedselbank een bedankkaartje van een gezin dat geen gebruik meer hoeft te maken van de Voedselbank, met bijvoorbeeld de tekst: ‘Dank jullie wel voor de ondersteuning in de afgelopen tijd.’ “Wij hebben geluk dat we in Nederland zijn geboren”, vindt Nico. “Daarom help ik graag anderen die om wat voor reden dan ook gebruik moeten maken van de Voedselbank. Dit kan zijn door: een scheiding, of je hebt plotseling je baan verloren en vindt niet zo snel een andere baan, of door schulden uit het verleden… Zeg nooit dat jou zoiets niet zal gebeuren, want het kan iedereen gebeuren. Ik ben blij dat ik op deze manier anderen kan helpen.”

www.voedselbankalphen.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief