Jarige Klazien (100!) verrast met bezoek van burgemeester Spies

Nieuws
De verzorgsters hebben hun best gedaan met de versiering voor de jarige.
De verzorgsters hebben hun best gedaan met de versiering voor de jarige. Foto: Kay van den Ende

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense Klazien van der Ham-Middelkoop heeft vrijdag 100 kaarsjes mogen uitblazen. Vanwege deze mijlpaal kwam burgemeester Spies langs om haar te feliciteren en een praatje met haar en de familie te maken. De jarige verblijft nu in het verzorgingstehuis Rietveld, waar mensen met dementie kleinschalig kunnen wonen. 

Kay van den Ende

De gezamenlijke woonkamer van het verzorgingstehuis is speciaal versierd voor de bijzondere dag. Verzorgsters zorgen ervoor dat haar familie en andere bewoners te drinken krijgen en dat alle gasten het naar hun zin hebben. Burgemeester Spies en haar enige kind, zoon René, praten over zijn moeder en wat voor een mijlpaal zij heeft bereikt. René zijn vrouw, zoon en schoondochter zijn ook aanwezig en babbelen gezellig mee.

Fluitketeltjes

Omdat mevrouw Van der Ham-Middelkoop wat vergeetachtig is, voert René het woord. “Mijn moeder is in Delft geboren, maar heeft altijd in Den Haag gewoond. Pas toen mijn vader zo’n twaalf jaar geleden overleed, is ze in Alphen komen wonen, waar ik ook woon. Wij wilden haar graag dichterbij ons hebben”, vertelt hij. “Toen mijn vader overleed, kwam ze alleen te staan in het huis en dan komt de ouderdom. Ze was niet meer zo mobiel en woonde in een vrije drukke straat met veel autoverkeer. Door de ouderdom gaan er dingen gebeuren, zoals fluitketeltjes op het vuur zetten waar geen water in zit. Uiteindelijk kreeg ze de indicatie dat ze naar het verzorgingstehuis Zuidervaart mocht, omdat ze niet meer voor haar zelf kon zorgen en een beetje dement begon te worden”, vertelt haar zoon. 

Ze past ook nog steeds op de kleinkinderen om te kijken of alles goed met ze gaat.

Klazien kwam terecht in Zuidervaart: het vroegere pand van het verzorgingstehuis dat later is verplaatst naar Rietveld. “Daar had ze het heel erg naar haar zin, anders word je geen 100.”Na twee jaar gingen de bewoners van Zuidervaart naar Rietveld, waar ze nu acht jaar zit. Bij elkaar zit ze zo’n tien jaar in het verzorgingstehuis met plezier, zoals je kunt zien.”

Met twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen heeft de jarige genoeg familie die haar bezoekt in het verzorgingstehuis en hoeft ze zich nooit te vervelen. Ze doet aan breien, knutselen, bloemstukjes maken en met de kleinkinderen ‘wandelen’. Zij zelf zit dan in de rolstoel. “Ze past ook nog steeds op de kleinkinderen om te kijken of alles goed met ze gaat. Raad geven, dat is heel erg belangrijk aan de jeugd. Voor advies gaan de kleinkinderen eerder naar oma want zij is iets toegeeflijker.

Ze zegt bijvoorbeeld: dat kan toch wel of dat moet kunnen.

Dan bellen ze oma over iets en dan zegt ze bijvoorbeeld: dat kan toch wel of dat moet kunnen.”

Om de week en in groepjes gaat de familie op bezoek, om het niet te druk te maken. Een keer in de week gaat Michael, de zoon van René. Hij haalt dan de was en drinkt een kopje koffie met haar. Op zondag, als het weer het toelaat, neemt haar zoon haar mee naar zijn huis. “Dan eet ze daar een blokje kaas of een plakje worst en zit ze gezellig van een advocaatje te genieten. Na een paar uur brengen ze haar dan weer terug naar Rietveld.”

De burgemeester heeft het druk gehad met verjaardagen. “Er zijn de afgelopen tijd 15 mensen 100 geworden in Alphen.” De jarige zelf is blij met haar bezoek en dat van haar familie: ze geniet zichtbaar met een glaasje druivensap in haar hand.