‘Als kind al was ik gegrepen door de planten’

Nieuws
Botanisch kunstenares Eline Hoogendijk in haar atelier met bezoeker Rick Yark. Zij gaat ook exposeren in het Boomkwekerijmuseum.
Botanisch kunstenares Eline Hoogendijk in haar atelier met bezoeker Rick Yark. Zij gaat ook exposeren in het Boomkwekerijmuseum. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Een nieuw fenomeen, afgelopen weekend bij De Schone van Boskoop: botanische kunst. Eline Hoogendijk (58) deed voor het eerst mee met haar botanische tekeningen en aquarellen en trok veel nieuwsgierige bezoekers. Ook het Boomkwekerijmuseum blijkt geïnteresseerd en boekte haar voor een expositie.

Morvenna Goudkade

Eline Hoogendijk heeft zaterdagmiddag al diverse bezoekers ontvangen, als Rick Yark (ook 58) haar tuinhuis-atelier binnenloopt. Hoogendijk is gevestigd aan de Middelburgseweg in Boskoop. Haar gast is op de fiets gekomen, ondanks de regen. Hoogendijk toont zowel haar ‘wetenschappelijke’ kunst, botanische tekeningen voor de Leidse Hortus Botanicus, als haar vrije botanische aquarellen. Rick Yark, in het dagelijks leven digital consultant, gaat meestal elk jaar kijken bij de kunstroute, vertelt hij. “Behalve vorig jaar, toen was het geannuleerd vanwege corona.” Hij vindt het werk van Hoogendijk ‘heel mooi’. “Ik houd van figuratieve kunst, ik kan dit erg waarderen.” 

‘Ik heb aquarel gemaakt voor Máxima’

De kunstenares woont bijna drie jaar in Boskoop en wilde graag meedoen met de kunstroute. “Ik vind het leuk om iets te doen in mijn nieuw woonplaats en ik denk dat mijn kunst goed aansluit bij Boskoop, vanwege de sierteelt.” Het Boomkwekerijmuseum heeft dat ook al ontdekt, want Hoogendijk krijgt daar een expositie. Sjaan Sanders, voorzitter van de kerngroep tijdelijke exposities, laat weten ‘zeer aangenaam verrast’ te zijn door de kunstenares. “Wij hebben inmiddels een expositie met haar gepland. Vanwege uitgestelde exposities, wordt dat eind 2023. Maar de kunstenares gaat speciaal werk voor ons maken, geïnspireerd door onze museumkwekerij, dus daar heeft ze dan genoeg tijd voor. Verder laat ze ook bestaand werk zien.”

Hoogendijk is ook enthousiast over de plannen. “Heel leuk om straks in het Boomkwekerijmuseum te exposeren.”

Hoe het zo gekomen is, dat ze zich ontwikkelde tot botanisch kunstenares? “Als klein meisje ging ik graag met mijn opa op pad, de natuur in. Hij wist van alles te vertellen. Als kind al ben ik gegrepen door de planten.” Weer thuis ging ze vervolgens de planten tekenen en schilderen, vertelt Hoogendijk. “Ik kom uit een tekenfamilie, dat was heel normaal.” Ze studeerde tuinontwerp bij Huis te Lande in Rijswijk. “Eigenlijk wilde ik geen tuinen ontwerpen; ik wilde vooral de planten tekenen, technisch leren tekenen. Het vak waarbij we dat deden, vond ik het leukst.”

Sinds 15 jaar heeft ze een nauwe samenwerking met de Hortus Botanicus. “Ik ben de vaste tekenaar van de Hortus, op het gebied van orchideeën. Dat zijn wetenschappelijke tekeningen, altijd in zwartwit.” Ze vertelt over bijzondere belevenissen. Zo werd een orchidee naar koningin Máxima vernoemd en maakte Hoogendijk daarvan een aquarel. “Zij opende in 2013 de tropische plantenkas van de Hortus. Ik heb haar toen ontmoet en een aquarel van de Chelonistele maximae-reginae aan haar overhandigd.” Ook heel speciaal was een studiereis naar Papoea een paar jaar geleden. Met bezoek aan projecten als een orchideeënpark en een meerdaagse tocht door het oerwoud. “Toen hebben we zelfs een nieuwe orchidee ontdekt.” Orchideeën vindt ze fascinerend. Ze kweekt ze zelf ook al jarenlang. Bezoeker Rick Yark en de verslaggeefster mogen een kijkje nemen in haar orchideeënkas, vlakbij het atelier. 

Yark bewondert ook de speciale orchideeënpostzegels, naar ontwerp van Hoogendijk. “Dat was de zomerserie van 2014”, vertelt de kunstenares. “Ik was gevraagd om aquarellen te maken van orchideeën in het Limburgse Gerendal, die zijn vervolgens gebruikt voor de postzegelserie.”