Stichting Nieuwe Alphenaren zoekt vrijwilligers

Nieuws
De familie van Mohammad Alhariri.
De familie van Mohammad Alhariri. Foto: Kees Wenting

ALPHEN AAN DEN RIJN- Stichting Nieuwe Alphenaren is op zoek naar vrijwilligers. De stichting helpt met vrijwilligers de vluchtelingen/statushouders die in de gemeente Alphen aan den Rijn komen wonen in te burgeren in de gemeenschap. De vrijwilligers hebben gedurende langere tijd wekelijks contact met de vluchteling om te helpen met dagelijkse vragen. Verder houdt de stichting ook gezamenlijke activiteiten voor de vrijwilligers en de vluchtelingen en hun families.

“Er zijn momenteel nog veel vluchtelingen/statushouders die graag regelmatig contact willen hebben met Nederlandse inwoners uit onze gemeente. Wil jij als vrijwilliger kennis maken met zo’n nieuwe Alphenaar, hem of haar regelmatig helpen in zijn nieuwe omgeving en er zelf ook wat van te leren? Meld je aan bij de stichting Nieuwe Alphenaren als vrijwilliger”, vertelt de stichting. De stichting bestaat nu ruim vijf jaar en dankzij de inzet van vrijwilligers hebben ze in die tijd bijna 400 vluchtelingen en hun gezinnen geholpen, meent de stichting. “Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, is het ook weer mogelijk andere gezamenlijke activiteiten te houden. Zo hebben we recent weer een boottocht op touw gezet door het “groene hart”, van Alphen via Woubrugge naar de Braassemermeer voor meer dan 125 deelnemers om de omgeving van Alphen te leren kennen.”

Ton Belksma kwam 5 jaar geleden in contact met de stichting en besloot om vrijwilliger te worden. Zo leerde hij Mohammad Alhariri kennen, een paar weken nadat hij in de zomer van 2016 was komen wonen in Alphen aan den Rijn. In november van dat jaar zag hij na anderhalf jaar zijn vrouw Nisreen en zoontjes Omar en Ali weer terug. “Het was moeilijk om in een andere omgeving, met een andere taal en gewoontes, een weg te vinden. De zorgen over de familie in Syrië leverde continue spanning op, zeker toen het dorp van Alhariri’s moeder werd gebombardeerd”, vertelt de stichting. Ook is er sinds die moeilijke tijd heel wat veranderd, volgens de stichting. De oudste twee kinderen zitten nu in groep 3 en 5 op de basisschool en Belksma hielp bij het zoeken naar werk voor Alhariri. Dat lukte uiteindelijk bij het bedrijf Uipkes Houten Vloeren. Hij kon daar begin vorig jaar als parketlegger aan de slag. Inmiddels heeft hij een vast werkcontract.

“Jij kunt ook helpen! Meld je aan bij de stichting Nieuwe Alphenaren als vrijwilliger. https://nieuwealphenaren.nl/.”