Dubbel feest bij Brancheopleiding Boomkwekerij

Nieuws
Bij de opening van de nieuwe Brancheopleiding Boomkwekerij wordt docent Peet Stolwijk in het zonnetje gezet door Marleen van Arendonk van Yuverta. Stolwijk zit 40 jaar in het vak.
Bij de opening van de nieuwe Brancheopleiding Boomkwekerij wordt docent Peet Stolwijk in het zonnetje gezet door Marleen van Arendonk van Yuverta. Stolwijk zit 40 jaar in het vak. Foto: Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Een gloednieuwe start én meteen een jubileum. In het Boskoopse Boomkwekerijmuseum werd vorige week een dubbel feestje gevierd. De Brancheopleiding Boomkwekerij ging van start en daarbij werd ook docent Peet Stolwijk in het zonnetje gezet. Stolwijk (62) viert zijn 40-jarig jubileum in het onderwijs en geeft ook les bij de Brancheopleiding. Die werd officieel geopend door bestuurder Jan van Leeuwen van LTO.

Morvenna Goudkade 

Voor de feestelijke kick-off zijn gasten uitgenodigd van onderwijsorganisatie Yuverta, van Talentboom die de opleiding heeft gecoördineerd, van Greenport Boskoop en van het Boomkwekerijmuseum. Ook de kersverse deelnemers worden verwacht, want die krijgen na de opening meteen hun eerste lessen. 

In de sector is enorm veel vraag naar vakbekwame medewerkers

Voor Michiel Gerritsen is het ook een dubbel feestje. Hij is voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop én van het Boomkwekerijmuseum, dus gastheer op de locatie. “Ik ben heel blij met de brancheopleiding”, zegt Gerritsen. “In de sector is enorm veel vraag naar vakbekwame medewerkers. Deze opleiding biedt kansen aan zij-instromers, maar ook aan bestaande medewerkers die willen doorgroeien bij hun bedrijf. Omdat de opleiding is opgebouwd uit modules, kunnen deelnemers heel gericht kijken welke kennis ze willen opdoen of aanvullen.” Een voorbeeld daarvan is Patrick Geers uit Boskoop. “Een collega gaat ons bedrijf verlaten”, vertelt Geers, die deelneemt aan de module Teeltvoorbereiding. “Het is de bedoeling dat ik zijn functie overneem. Met specifieke kennis die ik hier opdoe, kan ik mezelf kwalificeren.” Bettina Pinter heeft zich voor de gehele brancheopleiding aangemeld. “Ik kom uit de retail, maar daar had ik veel stress. Ik wilde heel graag buiten werken en ik hou van bomen en planten. Ik werk nu op een kwekerij en volg de opleiding, zodat ik kennis meteen in de praktijk kan brengen.”

‘Brancheopleiding is vakgericht’

Precies dat is waar het om gaat, vertelt jubilerend docent/coördinator Peet Stolwijk. “De brancheopleiding is zeer vakgericht en sluit aan op de behoeften in de branche. Na de startmodule Teeltvoorbereiding volgt in januari en februari de module Gewasverzorging en Gewasbescherming, mét spuitlicentie. Daar verwachten we ook veel belangstelling voor.”

Dan is het moment aangebroken dat de opleiding officieel wordt geopend. Dat gebeurt door bestuurslid Jan van Leeuwen, van LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten. LTO is opdrachtgever voor de brancheopleiding, die vervolgens is gecoördineerd door Talentboom, in samenwerking met onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven. “De wens voor een brancheopleiding bestaat al zo’n 15 jaar”, zegt Van Leeuwen. “Inmiddels is er een goede samenwerking tussen de scholen en de bedrijven. Ook het Colland subsidiefonds is een belangrijke factor. Vandaag is het dan zover: de brancheopleiding voor de boomkwekerij gaat van start. Een nieuwe loot aan de stam. Ik wens iedereen veel succes.”

Anja van Tilburg, projectleider in de Greenport Boskoop, verwelkomt inmiddels nog meer deelnemers aan de opleiding, die binnendruppelen bij het Boomkwekerijmuseum. Marleen van Arendonk van Yuverta LLO (Leven Lang Ontwikkelen) hangt bij docent Peet Stolwijk een jubileumketting om de hals, waarna de geliefde docent de nodige felicitaties en cadeaus in ontvangst mag nemen. Later reageert Stolwijk via Facebook: “Ontzettend bedankt voor de felicitaties en mooie woorden. Als het aan mij ligt zijn jullie nog niet van mij af. Ik vind mijn werk nog veel te leuk!”