Alphense Pim schrijft dichtbundel over zijn vrijheid na zijn pensioen

Nieuws
Pim Teeuwisse zijn tiende dichtbundel gaat over de vrijheid na zijn pensioen.
Pim Teeuwisse zijn tiende dichtbundel gaat over de vrijheid na zijn pensioen. Foto: Kay van den Ende

ALPHEN AAN DEN RIJN- Pim Teeuwisse (67) uit Alphen aan den Rijn heeft zijn tiende dichtbundel genaamd: ‘Ik ben vrij!’ uitgebracht. Terwijl velen in een zwart gat vallen na het pensioen, geniet Pim juist van zijn vrijheid. Na 47 jaar werken heeft hij eindelijk alle tijd voor zijn kleinkinderen, hobby’s en natuurlijk schrijven. Schrijven doet hij al zo lang hij zich kan herinneren, maar hij besloot pas op latere leeftijd om zijn werk uit te brengen. In zijn nieuwste boek wil de dichter graag anderen inspireren om ook van hun pensioen te genieten. 

Kay van den Ende

Pim komt oorspronkelijk uit Den Haag, maar woont nu al zo’n dertig jaar in Alphen aan den Rijn. Hij kwam met zijn vrouw en drie kinderen naar Alphen voor de rust en de ruimte die ze niet in Den Haag hadden. In zijn jeugd werd er gezegd dat je exacte vakken moest leren, zoals wiskunde. “Daarom ben ik financiële studies gaan studeren, niet wetende dat mijn talent bij taal zat.” Daarnaast heeft hij 33 jaar gewerkt bij de gemeente Den Haag als controller. Daar hield hij toezicht op de financiële administratie. Hij is altijd doorgegaan met schrijven, maar gooide zijn gedichten weg. Totdat een bekende zijn werk las. “Hij zei dat ik dat helemaal niet moest weggooien en ermee naar een uitgever moest gaan.”

Manuscript

Zo is het balletje gaan rollen. Hij kwam bij zijn huidige uitgever terecht die hem vertelde dat hij een manuscript moest maken. Vanaf dat moment is hij zijn gedichten gaan bewaren en kwam hij terug bij zijn uitgeverij. “Ik stuurde mijn manuscript met zo’n veertig tot vijftig gedichten naar ze toe en kreeg terug dat ze er niks aan gingen veranderen en dat ze het zo zouden uitgeven.” Zijn eerste boek kwam uit in 2011 en tot nu toe heeft hij tien dichtbundels uitgebracht. “Ik vind schrijven heerlijk, het is inmiddels een beetje automatisme geworden. Het schrijven gaat bij mij vanzelf. Als ik het teruglees veranderen er misschien drie woorden, maar dan is het ook wel klaar”, meent hij. 

Je kunt nu nog veel intenser genieten van alle dingen om je heen. Je hebt geen deadlines

Boek

In 2019 schreef hij het boek Door de poort van het heden. Dat werk is gericht op wat er gebeurt nadat je met pensioen gaat. “Mijn leven na mijn pensioen hield mij toch onderbewustzijn bezig. Mijn nieuwste boek gaat over alles wat je meemaakt, want je bent toch heel de dag vrij. Ik vind dit boek ook wel belangrijk om uit te geven, omdat er heel veel mensen zoals ik nu met pensioen gaan en die kijken een beetje tegen een zwart gat aan”, vertelt Pim. Hij hoopt dat andere gepensioneerden of aanstaande pensionado's ook gaan inzien dat er genoeg te doen is. 

Dat soort dingen kun je nu doen zonder een tijdslimiet

“Je kunt nu nog veel intenser genieten van alle dingen om je heen. Je hebt geen stress en deadlines van je werk meer die je kunnen afleiden van al het moois dat buiten de deur is te vinden.”

Tips

Pim geeft graag tips aan gepensioneerden die het moeilijk hebben. Zo vindt hij het belangrijk om dingen uit het verleden te verwerken en een plek te geven. “Kijk een keer om je heen en geniet van alles wat er is", geeft de dichter aan.

Hij vervolgt: "Dat kan heel stompzinnig zijn, want je hebt geen verplichtingen. Je kunt overal naar toe zonder dat iemand tegen je zegt dat je morgen dit of dat af moet hebben. Dus mijn tip is om gewoon naar buiten te gaan en te kijken naar je land. Dat soort dingen kun je nu doen zonder een tijdslimiet.”