Siem Hoogeveen (li) en Bob Hoogerdijk brengen een toost uit op de nieuwbouw vol innovatie en duurzaamheid.
Siem Hoogeveen (li) en Bob Hoogerdijk brengen een toost uit op de nieuwbouw vol innovatie en duurzaamheid. Foto: Morvenna Goudkade

Uitbreiding met superrobot en groene wadi

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP – De nieuwbouw is in volle gang, maar van een feestelijk momentje met de medewerkers was het nog niet gekomen. Dus vierde boomteeltbedrijf Hoogeveen Plants afgelopen vrijdag een symbolische ‘eerste paal’ van een forse bedrijfsuitbreiding. En keek alvast vooruit op een nieuwe fase met veel innovatie en duurzaamheid. 

Morvenna Goudkade

Siem Hoogeveen en Bob Hoogerdijk, samen de directie van Hoogeveen Plants, hebben al hun medewerkers uitgenodigd, van veertien locaties. Plaats van actie: een bouwterrein op het ITC in Hazerswoude, grenzend aan het huidige hoofdkantoor. Daar verrijzen nieuwe kassen en een nieuwe loods, ook komen er een logistiek plein en containervelden. Een forse uitbreiding. “We hebben hier 4 hectare binnen- en buitengebied”, zegt Bob Hoogerdijk. “Daar komt nu 9,5 hectare bij.” 

Robot rijdt door kas om planten te beschermen

Het bedrijf wil uitbreiden en ook een duurzaamheidsslag maken. Maar eerst moet die ‘eerste paal’ de grond in, onder veel hilariteit. Siem Hoogeveen spreekt zijn mensen toe, aangevuld door Hoogerdijk. De mannen brengen een toost uit en dan kan het feestje gevierd worden, met biertjes, bubbels en bitterballen. Waarom de uitbreiding? Het bedrijf wil meer teeltoppervlakte en meer efficiency, vertelt Hoogerdijk. Bij de uitbreiding gaat robotisering een rol spelen, zo blijkt. “Wij gaan werken met een uitzetrobot, van twaalf meter breed, die planten kan oppakken en wegzetten. Ook komt er een gewasbeschermingsrobot; die hangt aan rails en rijdt zelfstandig door de kassen heen om de planten te beschermen. Klinkt als een soort superheld? Ja, zo kan je het ook zien, haha.” 

In 2030 willen wij klimaatneutraal produceren

Een nog duurzamere teelt, dat is de bedoeling  Medewerker Eduard Pos uit Benthuizen, specialist gewasbescherming, legt uit dat er een border met bloemenstrook wordt aangelegd, langs de Hoogeveenseweg, zodat nuttige insecten uit het aangrenzende Bentwoud kunnen ‘overstappen’. “We zorgen voor luchtramen in de kassen, zodat de insecten gemakkelijk naar binnen kunnen. Zij zijn de natuurlijke vijanden van de plantenluizen en kunnen hen op ecologische manier bestrijden.” Stagiair Tim Wijsman uit Boskoop, is enthousiast over het nieuwe waterbassin. “Dat wordt extreem groot: 25.000 kuub tegen 5000 kuub normaal”, zegt de student. “Zo kunnen we de klimaatverandering opvangen. Ook hebben we het plan om een wadi aan te leggen, een groene buffer voor hemelwater.” Bob Hoogerdijk vertelt dat energie ook een belangrijk speerpunt is. “In 2030 willen wij klimaatneutraal produceren. We gebruiken warmtepompen en wekken stroom op met zonnepanelen.” 

In de Greenport Boskoop ziet programmamanager Andries Middag een ‘enorme inhaalslag’ qua duurzaamheid. “Bij de teelt, met ecologische gewasbescherming. Bij energie, van transport op waterstof tot opwekken van eigen elektriciteit.” In de regio Boskoop speelt het probleem van beperkt netwerk, waardoor overtollige energie niet terug geleverd kan worden aan het net. “Een nadeel dat een voordeel kan worden. Naast de wet van de remmende voorsprong, heb je ook de wet van de stimulerende achterstand. Ik denk dat we hier veel sneller dan elders zelf energie gaan opslaan.” Hij wijst op een netwerklunch met minibeurs over duurzame energie, op 3 december in het Plantariumgebouw in Hazerswoude. “Alles over duurzaamheid op de kwekerij, zoals telen onder zonnepanelen, elektrisch vervoer op de kwekerij, groene energie, opslagsystemen en windenergie.”

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.