Lobke van Vliet: 'Als ik soms hoor hoe iemands leven is gelopen, leert mij dat om gelukkig te zijn met kleine alledaagse dingen'
Lobke van Vliet: 'Als ik soms hoor hoe iemands leven is gelopen, leert mij dat om gelukkig te zijn met kleine alledaagse dingen' Foto: Marieke Roggeveen

Vrijwilliger bij het Open Venster: ‘Dit was precies wat ik zocht’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Lobke van Vliet is vrijwilliger bij Inloophuis Het Open Venster. “Dit doe ik nu een jaar”, begint Lobke te vertellen, “naast mijn baan als kwaliteitsmedewerker in het LUMC in Leiden was ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij ik iets voor andere mensen kan betekenen. Mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben en minder mogelijkheden hebben om ergens hun verhaal kwijt te kunnen. 

Bij het Open Venster is een ieder de moeite waard en mag hij zijn die hij is- Lobke van Vliet

Ik zocht toen op de website van Tom in de Buurt bij vacatures en las een oproep voor vrijwilligers bij Het Open Venster… Dit was precies wat ik zocht!”

Het Open Venster

Het Open Venster wil een laagdrempelig inloophuis zijn waar iedereen ‘zomaar’ even kan binnenlopen om een kop koffie te drinken, de krant te lezen, even rustig te zitten, een praatje te maken, een spelletje te doen, of om even te schuilen tegen de regen of de kou. Het inloophuis is zeven dagen per week geopend en biedt op vier dagen warme maaltijden aan. “Bij het Open Venster is een ieder de moeite waard en mag hij zijn die hij is.”

Gezien en gehoord

“Na mijn aanmelding kon ik meteen beginnen”, vervolgt Lobke, “als vrijwilligers hebben we niet echt een vaste taak maar doen we alles met elkaar: koffie schenken, een praatje met iemand maken, werken in de moestuin, helpen bij het bereiden van de maaltijd, een spelletje met iemand doen... 

Deze doelgroep is onzichtbaar en zal dit ook blijven

Bezoekers en vrijwilligers werken ook samen als het gaat om de activiteiten rond de maaltijd, zoals groenten snijden of bakken en koken. Het is belangrijk voor de bezoekers dat zij gezien en gehoord worden, zodat ze het besef krijgen: ik ben de moeite waard.” Voorzitter Martin Wijnands schuift even aan en vertelt dat tijdens corona het inloophuis was gesloten. “Soms kwam ik toen op straat een bezoeker tegen die zei: ‘Ik mis jullie. Ik mis het dat ik ergens naar toe kan.’ Het was echt heel fijn toen we onze deuren weer konden openen!”

Onzichtbaar

Lobke gaat elke week op een vaste dag naar het Open Venster. 

Iedereen heeft zijn eigen verhaal

“Ik vind het altijd weer fijn om hier naar toe te gaan en het bevalt mij zelfs beter dan ik vooraf had gedacht. 

Je bouwt echt een band op met de mensen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal; vaak zijn er meerdere factoren waarom iemand in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen. Als ik soms hoor hoe iemands leven is gelopen, leert mij dat om gelukkig te zijn met kleine alledaagse dingen. Het is zo’n contrast met de rest van de maatschappij. Deze doelgroep is onzichtbaar en zal dit ook blijven: je zult ze bijvoorbeeld niet bij de bioscoop of het theater zien, of tegenkomen bij de Albert Heijn. Soms bedanken bezoekers specifiek voor een gesprek, maar meestal zeggen ze ‘bedankt hè’ als ze weer weggaan. Dit werk past bij mij en geeft mij veel voldoening.” www.inloophuis-hetopenvenster.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief