Cortenstaal figuren verbeelden verleden

Nieuws
 Een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair siert sinds kort de N11 ter hoogte van Alphen aan den Rijn.
Een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair siert sinds kort de N11 ter hoogte van Alphen aan den Rijn. Foto: gemeente Alphen aan den Rijn/ Henk Braam

ALPHEN AAN DEN RIJN- De voorbereidingen voor de viering van het Limesjaar in ‘Alphen, Wereldstad aan de Limes’ zijn in volle gang. Een van de onderdelen is het verbeelden van het Romeinse verleden door het plaatsen van Romeinse figuren van cortenstaal, in de openbare ruimte.

Op dit moment staan er al drie figuren in de gemeente: op de geluidswal langs de N11 bij Alphen aan den Rijn, op de rotonde bij Archeon en op de rotonde aan de Steekterweg in Zwammerdam. In januari en februari volgend jaar komen er nog drie figuren en naar verwachting later in het jaar nog twee. Het voornemen is om een Cananefaat op de steiger bij Park Rijnstroom te plaatsen. Daarna is er het voornemen om een Romeinse soldaat bovenop de Maximabrug te plaatsen. Tot slot wordt een Romeinse vrouw met kind en kippen geplaatst onder de Maximabrug. “We verwachten dat er later in het volgend jaar nog twee figuren komen in Hazerswoude-Rijndijk. Het vergunningstraject gaat volgende week van start”, meldt de gemeente.

Wereldstad aan de Limes

Ontdek de Romeinse Limes in Alphen aan den Rijn en ga op pad. Tweeduizend jaar geleden stonden er binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn twee Romeinse grensforten: Albaniana (op de plek waar nu het Rijnplein ligt) en Nigrum Pullum in Zwammerdam. De forten waren onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland langs de Rijn liep. De Romeinse Limes is het grootste archeologische monument van Nederland én sinds 27 juli UNESCO Werelderfgoed. Naast deze grensforten is de derde pijler van het Romeinse verleden in Alphen aan den Rijn het museumpark Archeon.