Handelaren woedend: weer een jaarwisseling met vuurwerkverbod

Nieuws
Kobus Kabalt in zijn deels al gevulde kluis.
Kobus Kabalt in zijn deels al gevulde kluis. Foto: Rob Langerak

REGIO- Hoewel vorige week woensdag de maatschappelijke roep om een landelijk vuurwerkverbod niet groot genoeg leek, heeft het demissionaire kabinet vrijdag alsnog besloten om de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling te verbieden. Dit na een dringende oproep van burgemeesters en artsen. Die stellen dat de zorg het al druk genoeg heeft en er rond oud en nieuw geen gewonden door vuurwerk bij kan hebben. “Klinkklare onzin”, zeggen vuurwerkverkopers in de regio.

Rob Langerak

“Elk weekend komen er honderden sporters bij de eerste hulp in ziekenhuizen terecht en toen er vorig jaar ijs lag, zijn er daar 40.000 gewonden behandeld. Het gemiddeld aantal gewonden rond de jaarwisseling is 400; dat zijn er nog geen 35 per provincie”, foetert de woordvoerder van Den Bleker in Ter Aar. Volgens Den Bleker zit er weinig lijn in het overheidsbeleid. “De regering pikt een groot deel van onze broodwinning af en ontneemt miljoenen mensen hun plezier bij de jaarwisseling. Bevriende collega’s in het oosten van het land zien veel mensen de grens oversteken om daar vuurwerk te bemachtigen. Het gevolg is dat door zwaar illegaal vuurwerk veel meer schade wordt aangericht. Om maar te zwijgen over de vernielingen door baldadigheid na drankmisbruik. Alcohol is toch ook niet verboden?” Hij voegt eraan toe, dat hij en zijn personeel al 200 uur in de voorbereiding hebben gestoken en daarnaast veel andere kosten heeft gemaakt. “De folders zijn weliswaar nog niet gedrukt, maar het papier daarvoor was wel al ingekocht en betaald. Bovendien heb ik al contracten met lokale media voor commercials. Samen met de kosten voor het reclamebureau en billboards in de regio ben ik daaraan al 10.000 à 15.000 euro kwijt.”

Eerlijk

Kobus Kabalt, die al jaren zijn verkoophal aan de Kalkovenweg in Alphen heeft, deelt de mening van Den Bleker. “Wees als regering gewoon eerlijk en zeg ‘wij willen geen vuurwerk meer’. Wij hadden dit totaal niet verwacht en zijn behoorlijk onthutst.” Voor hem en zijn zoon Duncan komt de klap dubbel zo hard aan, omdat zij als kermisexploitanten het afgelopen jaar ook al veel inkomsten hebben gemist. “Als 70-plusser is dit minder erg, omdat ik het vooral nog voor de lol doe, maar van de bijna dertig kermissen waarop Duncan staat, gingen er dit jaar slechts drie door.”

Kabalt heeft zijn folders nog niet besteld, maar heeft wel veel geld geïnvesteerd in zijn twee nieuwe vuurwerkkluizen met de daarin vereiste sprinklerinstallaties achter de verkoophal. Hij laat zien, dat daarin al een flink aantal dozen staan met vuurwerk dat al was besteld. “Komende weken zou nog meer worden geleverd, dus ik moet nog kijken wat ik nog kan afbestellen.”

Drank

Ook hij verwijst naar de grote aantallen gewonden door drank, autorijden en wintersport. “Onder het mom van corona is vuurwerk waarschijnlijk het makkelijkst te verbieden. Ik ben benieuwd of burgemeester Bruls van Nijmegen (voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, red.) net zo enthousiast zou zijn als de regering alle zwaarlijvigen zou verplichten op dieet te gaan. Nu ben ik bang dat we na corona door de lobby van onder andere GroenLinks in de toekomst afstevenen op een totaal verbod. Dan zijn al onze investeringen voor niets geweest. De compensatie van vorig jaar was dik onvoldoende, dus ik hoop dat het dit jaar beter is geregeld.”

Op de vlakte

Martijn Wolswijk van Henkies Vuurwerkhal uit Alphen houdt zich als liever op de vlakte. “Er zijn goede en slechte redenen voor een totaalverbod, alleen over de manier waarop het is gegaan, kun je discussiëren. Verder hoeft mijn mening niet in de krant.”

Op sociale media vliegen voor- en tegenstanders elkaar nu al in de haren. Ook de ongeregeldheden van afgelopen weekend beloven weinig goeds.