Kweker Menno van den Dool (51) levert de komende weken 1,4 miljoen minikerstboompjes voor de Europese markt.
Kweker Menno van den Dool (51) levert de komende weken 1,4 miljoen minikerstboompjes voor de Europese markt. Foto: Morvenna Goudkade

‘Kerstboompjes zijn lichtpuntjes voor de mensen’

Nieuws

BOSKOOP – Hij zit tot aan zijn nek in de kerstboompjes. Kweker Menno van den Dool (51) levert de komende weken 1,4 miljoen minikerstboompjes voor de Europese markt. Samen met oudere broer Pieter runt hij Van den Dool Plant BV en daar is het topdrukte in aanloop naar kerst.

Morvenna Goudkade 

Het wekelijkse Rosarium Gesprek heeft deze keer plaats in een waar kerstboompjesparadijs. Op het bedrijf van Menno en Pieter staan duizenden gedecoreerde miniboompjes te wachten op transport. En al die feestelijke boompjes komen beter tot hun recht op de kwekerij, dan in een regenachtig Rosarium.

Kerst is heel speciale tijd, fijn dat wij bijdrage mogen leveren

Een populair minikerstboompje is de Picea Conica, oftewel dwergspar, heel gewild als tafelkerstboompje. Op het bedrijf worden de boompjes op allerlei wijzen gedecoreerd, zodat ze er feestelijk uitzien. “Ik vind het heel bijzonder dat onze kerstboompjes straks bij mensen thuis aan de kersttafel staan”, zegt Menno. “Kerst is heel speciale tijd, fijn dat wij een bijdrage mogen leveren. Zeker nu corona weer oplaait, zijn onze kerstboompjes lichtpuntjes voor de mensen” 

Menno is opgegroeid in een kwekersgezin in Boskoop. Samen met broer Pieter heeft hij zijn vader opgevolgd. “Geen idee wat ik later wilde worden, maar ik was wel altijd aan het rommelen op de kwekerij. Uiteindelijk zijn we allebei in het bedrijf terechtgekomen.”

Het familiebedrijf, Van den Dool Plant BV, is gevestigd in Waddinxveen. “Mijn vader is begonnen in Boskoop, aan het Rijneveld. Op een gegeven moment waren er zoveel verschillende locaties; we reden continu op en neer. Toen hebben we een perceel in Waddinxveen gevonden en daar hebben we alles gecentraliseerd.”

Hopelijk gaan er geen grenzen dicht en kunnen de planten weg

De broers hebben de taken verdeeld en daarbij doet Menno de kweek. “Meer op gevoel dan op kennis. Natuur klopt gewoon. Het enige wat ik doe is beetje sturen. De natuur doet het verder zelf.” Hij gelooft in duurzame teelt, zo blijkt. “Ik werk met ecologische gewasbescherming en ik probeer mijn planten weerbaarder te maken met natuurlijke middelen. Biologie op de kwekerij, daar gaat het om. Ik wil mijn gewas optimaliseren, het beter en mooier maken, maar wel op een natuurlijke manier.” Hij kweekt de planten in recyclebare potten en kijkt steeds of de kwekerij verder verduurzaamt kan worden. “Eigenlijk is het heel simpel: Vraag jezelf niet wat er niet kan, vraag jezelf wat er wél kan.”

De kerst is een drukke periode op de kwekerij. De voorbereidingen beginnen al op 15 september, vertelt Menno. “Door de coronacrisis probeer ik steeds stappen vooruit te denken en vooruit te werken. Het is een gekke tijd. Zeker nu het virus weer om zich heen grijpt. We houden het tempo er goed in, zodat we alles op tijd de deur uit krijgen.”

Ook buiten werktijd is hij altijd bezig met allerlei creatieve projecten. “Ik ben super eigenwijs: als ik iets wil, maak ik het zelf. Ik heb de meubels gemaakt voor onze bedrijfskantine: de tafels, de banken, de bar. In de sfeer van een bierstube. Van de zomer heb ik een camperbusje gebouwd, daar zijn we als gezin mee naar Zuid-Frankrijk geweest.” 

Terug naar de kerstboompjes. “Hopelijk gaat alles goed en gaan er geen grenzen dicht. Uiterlijk 10 december moet alles weg zijn, naar de plaats van bestemming. Dat zal een hoop rust geven.” De minikerstboompjes zet hij zelf ook in huis. “Ik houd ervan om het gezellig te maken.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 365

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief