Amnesty vraagt aandacht voor schrijfactie

Nieuws
De Wright for Right-schrijfactie is een jaarlijkse actie van de organisatie.
De Wright for Right-schrijfactie is een jaarlijkse actie van de organisatie. Foto: Amnesty Boskoop

BOSKOOP- Amnesty Boskoop vraagt de de Boskopers of zij mee willen doen aan de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie. Tijdens de actie schrijven mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht. “Met postzakken vol handgeschreven brieven (4,5 miljoen in 2020) dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om gevangenen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid”, meent de organisatie. 

Samen brieven schrijven is dit jaar niet mogelijk, daarom bezorgen ze schrijfpakketjes. Dit jaar schrijft Amnesty onder meer voor de vrijlating van de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). “Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niets mee had te maken. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap is hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs is Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap”, meent de organisatie. 

Eind 2020 kwam mensenrechtenverdediger Germain Rukuki vrij. Voor hem is  geschreven en op 4 juni dit jaar bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Rukuki heeft al 4 jaar vastgezeten in een cel. Op 30 juni is hij vrijgelaten.

Inleveren

U kunt een pakketje aanvragen via 0172-217143 of www.boskoop.amnesty.nl. De geschreven brieven kunt u inleveren bij de rode Amnesty brievenbus bij de Natuurwinkel Van der Hoeven in Boskoop.