Resultaten onderzoeksrapport aanbruggen Koningin Julianabrug bekend

Nieuws
De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend.
De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. Foto: archief

ALPHEN AAN DEN RIJN- Tijdens geplande werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn, eind juli dit jaar, is schade in het fiets- en voetpad ontdekt. Dit was aanleiding om het werk direct stil te leggen en het fiets- en voetpad uit voorzorg af te sluiten. De gemeente heeft vervolgens bureau Royal Haskoning opdracht gegeven een onderzoek te starten naar de oorzaak en herstelmaatregelen voor de brug. Ook de hele brugconstructie is geïnspecteerd. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. 

De gemeente heeft onderzoek gedaan en uit het onderzoek komen twee varianten om de schade te herstellen. “De meest ingrijpende oplossing is het slopen van de bestaande aanbruggen (fiets- en voetpad) aan de oostzijde op de plek van de Hoofstraat en het aanbrengen van een aangepaste constructie met extra boven- en extra onderwapening”, stelt de gemeente. “De minst ingrijpende oplossing is om de bovenzijde van het dek in de uitkragende velden onder het fietspad te voorzien van extra wapening op de plek van de Hooftstraat aan de noordzijde. Deze hersteloplossing is goedkoper maar heeft wel een beperktere levensduur (15 jaar).” Begin volgend jaar wordt besloten wat de oplossing is. De herstelwerkzaamheden staan gepland in de loop van volgend jaar.  

Vervangen

Eén van de onderhoudswerken die voor de zomervakantie op de planning stond, was het vervangen van de slijtlaag van het fiets- en voetpad aan de Julianabrug. Tijdens deze werkzaamheden is een scheur in het beton geconstateerd. Ook was er sprake van lekkage in de ruimte van sportschool Bezemer Fitness onder de Julianabrug. Uit voorzorg werden het fiets- en voetpad op de brug, het viaduct van de Hooftstraat en de ruimte van de sportschool per direct afgesloten. Twee weken later werd het fiets- en voetpad hersteld en werd het viaduct in de Hoofdstraat gestut, waardoor het verkeer hier weer gebruik van kon maken. 

In 2011 is de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was aangetast door roest. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.