Paars gekleurd Scala College toont zijn solidariteit met lhbt+’ers

Nieuws
Docenten waren ook helemaal in het thema.
Docenten waren ook helemaal in het thema. Foto: Pauline Thomees

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het Scala College in Alphen aan den Rijn kleurde vrijdag 10 december paars. De middelbare school moedigt zijn leerlingen al een aantal jaar aan om paars te dragen tijdens de zogeheten Paarse Vrijdag uit solidariteit naar lhbt+’ers. Het is een actiedag van het Gender & Sexuality Netwerk (GSA), die sinds 2010 elke tweede vrijdag van december plaatsheeft in Nederland. Het Scala College was niet de enige school: 80 procent van de scholen in Nederland deed mee.

Kay van den Ende 

Pauline Thoomes is docent en oud-leerling van het Scala College. Ze kan zich nog steeds herinneren dat zij als leerling vroeger ook Paarse Vrijdag vierde op school. De school heeft meerdere locaties, elke locatie was versierd en had activiteiten voor de dag. “Op alle locaties werd er voor gezorgd dat iedereen iets paars had om aan te doen. Op de ene locatie waren er paarse armbandjes te maken en op de andere hadden we schmink met regenboogvlaggetjes. De school was goed versierd en in elk lokaal stond er muziek aan”, vertelt Thoomes.

Ik zag mensen van top tot teen in het paars gekleed

Thema

Tijdens zo’n dag wordt er gewoon zoals altijd les gegeven, maar de meeste docenten van de school besloten om het thema rond lhbt door te laten gaan in de lessen. “Tijdens geschiedenis kregen leerlingen les over het ontstaan van de Paarse Vrijdag en les over lhbt over het algemeen. Sommige leerlingen namen ook het initiatief om een kahoot (een onderwijsplatform- red.) te maken over thema van de dag”, vervolgt Thoomes. Het lukt nooit om iedereen van de school mee te laten doen aan zo’n dag, gaat ze verder. “Dat zou een wonder zijn, maar wij zijn al blij dat de meeste docenten en leerlingen meededen en erg enthousiast waren. Ik zag mensen van top tot teen in het paars gekleed en ook jongens met paarse nagellak. Ik word daar zelf erg blij van en de sfeer zat er goed in.” Ze kan zich best voorstellen dat dit soort dagen jongeren erg kan helpen met bijvoorbeeld uit de kast komen of zich meer te informeren over het onderwerp. “Het is superbelangrijk dat je leert over dit soort dingen op een jonge leeftijd en dat iedereen de community begrijpt, al ben je hetero, homoseksueel, biseksueel, queer of transgender.” 

Paars in de vlag staat voor spirit

Posters

Normaal vraagt de school elk jaar een Paarse Vrijdag-pakket aan bij het GSA. De organisatie heeft de dag naar Nederland gebracht en biedt pakketten met posters, vlaggetjes en activiteiten die elk jaar verschillen. Dit jaar was dat volgens de organisatie een bingo. De school was dit jaar net te laat met het aanvragen voor zo’n pakket. Toch vertelt de organisatie dat de meeste scholen na de jaren meestal zelf ook goed de dag op touw kunnen zetten. “Vroeger gingen wij nog wel langs bij de school om te kijken hoe alles verliep en om hen te helpen. De laatste jaren doen wij dat niet zo vaak meer. Wij komen wel langs voor foto’s of interviews met de scholen.”

Spirit Day

Het GSA heeft de actiedag naar Nederland gehaald na het zien van de Spirit Day, die eerder in 2010 plaatshad in de Verenigde Staten. Paarse Vrijdag is in Nederlandse scholen een vaste dag geworden, als er gekeken wordt naar hoeveel scholen er meedoen. De naam van de dag en de kleur die wordt gedragen is niet zomaar uitgekozen. “De regenboogvlag staat voor de homobeweging. Omdat het in de Verenigde Staten Spirit Day wordt genoemd en paars in de vlag voor spirit staat, hebben wij voor de kleur paars gekozen”, aldus het GSA.