De Alphense Margit (links met de Nederlandse vlag) is erg blij met haar derde plaats.
De Alphense Margit (links met de Nederlandse vlag) is erg blij met haar derde plaats. Foto: aangeleverd

Alphense Margit grijpt een bronzen plak op WK functional fitness

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense Margit Demmendaal (56) heeft onlangs een bronzen medaille gewonnen op het WK functional fitness. Het WK voor de masters, de categorie waarin Margit heeft meegedaan, was in de Egyptische hoofdstad Cairo. Functional fitness is nog niet een bekende term in Nederland, maar daar willen zij en haar mede-atleten graag verandering in brengen. De sport is erg vergelijkbaar met crossfit. Een portret van een echte sportvrouw.

Kay van den Ende

Margit woont samen met haar man in Alphen aan den Rijn, waar zij ook is geboren. Ze heeft twee dochters, een zoon en is ook al oma. Ze werkt eveneens bij de Technische Uni in Alphen, geeft les bij Bezemer Fitness en Evi Sports én ze geeft persoonlijke training onder de naam Marfit Sports. Verrder traint zij ook nog voor functional fitness met een persoonlijke trainer. Een druk bestaan waarin het sporten ook voor veel andere dingen gaat vertelt ze: “Door het trainen moet ik soms bijvoorbeeld ook een verjaardag overslaan of kom ik pas later. Ik heb sinds het begin ook eerlijk tegen mijn familie gezegd dat mijn trainingen echt voor gaan en dat ik hier voor wil gaan.”

Jonge leeftijd

Margit is sinds jonge leeftijd al veel bezig met allerlei sporten. “Ik heb vanaf mijn vijfde tot zeventiende op hoog niveau gezwommen bij een zwembad in Alphen. Ik heb ook op volleybal gezeten en verder deed ik ook nog atletiek”, vervolgt ze. Nadat ze trouwde en kinderen kreeg, begon ze minder te sporten. Na een iets mindere periode in haar leven kwam zij op YouTube een video over Crossfit tegen: het was liefde op het eerste gezicht. 

Je traint vooral op wat je nog niet helemaal onder de knie hebt

“Ik vond het zo gaaf om te zien. Via social media ben ik steeds meer mensen tegengekomen die op oudere leeftijd nog volop bezig waren met sporten, zo kwam ik iemand tegen van 53 die ook volop bezig was met crossfit.” Vorig jaar september is zij naar Amsterdam crossfit gegaan om persoonlijke training te krijgen in de sport. Haar trainer zit in de organisatie van functional fitness in Nederland en vroeg haar of ze wilde proberen om zich te kwalificeren voor het WK. 

Bij de sport zijn er zes onderdelen die worden getest bij de deelnemers. De atleten moeten dus allerlei technieken en vaardigheden onder de knie hebben.

Trainen voor de sport is best complex

“Bij de sport wordt gelet op endurance, strength, body weight, skill, mixed model en power. Bij endurance kun je denken aan zwemmen of roeien en bij skill moet je misschien klimmen. De meeste deelnemers trainen dan ook wel vier of vijf jaar voor een WK, maar zelf heb ik het in een jaar en drie maanden gedaan. Wel moet ik zeggen dat ik bijvoorbeeld een week van tevoren pas een workout volledig onder de knie had.” Trainen voor de sport is best complex. Margit heeft voor sommige onderdelen minder heeft getraind dan voor andere. “Je kijkt naar wat je ongeveer kunt verwachten, omdat je pas een week van tevoren krijgt te weten wat je precies gaat doen. Er bestaat een boekje waarin alle regels en workouts in staan. Je traint vooral op wat je nog niet helemaal onder de knie hebt. Voor het zwemmen wat we ook moesten doen bij het WK zelf heb ik niet getraind, toch kwam ik als eerste uit het water door mijn eerdere ervaringen met de sport.” 

Landen met een koninklijke bond kunnen meedoen. De International Functional Fitness (IF3) probeert in 2028 op de Olympische spelen te staan. “Daarom proberen wij nu zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Ik sta altijd open om mensen te helpen en ze enthousiast te maken”, aldus Margit.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief